27 sierpnia 2021 Udostępnij

7 produktów spożywczych o ukrytych korzyściach zdrowotnych

Lato już prawie nadeszło, co oznacza, że coraz więcej osób szuka sposobów na odchudzanie i rozjaśnienie sylwetki. Niezależnie od tego, czy starasz się osiągnąć nieskazitelną sylwetkę, czy po prostu lepsze zdrowie, poniższe produkty mogą Ci w tym pomóc. Więc whip out swoje książki z przepisami i rozpocząć włączenie tych pożywnych elementów do swojej diety dzisiaj czerpać korzyści.

1. Małże

Większość ludzi nie myśli, aby zrobić małże podczas przygotowywania kolacji z owoców morza. Jednak te małe chłopaki są chock pełne witamin i minerałów i są doskonałym źródłem białka. Mają również właściwości zapobiegające nowotworom i mogą nawet pomóc większej liczbie par w poczęciu dziecka, choć naukowcy wciąż nie są pewni jak.

Przygotuj małże, grillując je lub gotując na parze. Następnie wrzuć je do zup, sałatek lub na wierzch pizzy. Możesz również jeść małże na surowo. Jednak ich wcześniejsze ugotowanie jest najlepszym sposobem na zabicie rozwoju bakterii i zapobieżenie chorobie.

2. Tofu

Większość wegetarian i wegan już wie o tofu, ale ich kochający mięso przyjaciele mogą być mniej zaznajomieni z tym produktem sojowym. Tofu ma całkiem sporo ukrytych korzyści zdrowotnych, ponieważ zawiera kilka przeciwzapalnych fitochemikaliów i wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów. Jest również cennym źródłem białka roślinnego, co czyni je doskonałą alternatywą dla mięsa.

Dodaj tofu do każdej potrawy poprzez smażenie, pieczenie, gotowanie lub nawet ucieranie. Możesz nawet jeść je na surowo, jeśli wolisz. Jednak większość ludzi woli, gdy ma chrupiącą warstwę zewnętrzną i przynajmniej trochę przypraw lub sosu.

3. Grzyby

Grzyby nie wydają się być niczym szczególnym, a wiele osób nie dba o ich ziemisty smak. Jednakże, jeśli można przejść obok faktu, że jesz grzyby, grzyby będzie zrobić swój mózg i ciało świat dobra. Zmniejsz swoje ryzyko zachorowania na Alzheimera, raka i choroby serca, dodając garść grzybów do swojej diety każdego dnia.

Smażyć kilka grzybów i dodać je do tosty z awokado, hamburgery, stir-fries i innych potraw, aby dodać smak umami i szczyptę witaminy D. Posypując kilka plasterków na sałatkę może również wspierać zdrowie trzustki, ponieważ są one pełne przeciwutleniaczy, witamin i minerałów.

4. Ananas

Ananas może być popularny, ale wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak zdrowy może być ten owoc. Ponieważ są niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze, ananas może pomóc Ci schudnąć i utrzymać zdrowy układ odpornościowy. Zawiera on również przeciwutleniacze zwalczające choroby oraz enzymy trawienne zwane bromeliną, które ułatwiają trawienie.

Dodawaj ananasa do sałatek owocowych, smoothie, a nawet pizzy, aby dostarczyć sobie zdrową dawkę witamin i minerałów. W przeciwnym razie, można zdecydować się na picie szklanki całkowicie naturalny sok ananasowy, aby uzyskać wiele z tych samych korzyści.

5. Wodorosty

Jedzenie kelp i wodorostów jest doskonałym sposobem, aby zwiększyć spożycie witamin i minerałów bez zwiększania kalorii. Te pokarmy mogą również chronić swoje serce i promować zdrowie jelit, ponieważ zawierają one wysoki poziom błonnika i przeciwutleniaczy.

Na szczęście istnieje wiele rodzajów wodorostów, dzięki czemu łatwo włączyć je do swojej diety, niezależnie od tego, jaki smak preferują Twoje kubki smakowe. Rozkoszuj się wodorostami, używając dużych płatów jako zamiennika chleba lub wrapów. Możesz również dodać je do zup lub cieszyć się nimi na własną rękę jako przekąska.

6. Starożytne ziarna

Większość ludzi nie słyszała o starożytnych ziarnach. Jednak ta kategoria superżywności jest pełna pożywnych opcji, takich jak farro, proso i amarantus, z których wszystkie są dość proste do przygotowania i jedzenia. Zawierają one również duże ilości białka, błonnika, potasu i kwasów tłuszczowych omega-3, które obniżają ryzyko chorób serca, udaru i raka.

Najczęstszym sposobem przygotowania starożytnych ziaren jest ich gotowanie. Użyj ich jako substytutu ryżu lub quinoa i dodaj je do południowo-zachodnich misek, sałatek i zup, jeśli czujesz się odważny.

7. Sok z ogórków

Każdy, kto kiedykolwiek używał soku z ogórków do leczenia kaca wie, jak potężne rzeczy mogą być. Resztki soku na dnie słoika zawierają elektrolity, które pomagają nawodnić się po ćwiczeniach - lub po wypiciu o jednego za dużo. Tak więc, choć sok z ogórków nie jest koniecznie pożywieniem, może zdziałać cuda dla Twojego zdrowia.

Aby uzyskać najlepsze rezultaty, wybierz sok z ogórków na bazie octu, bez barwników i konserwantów. Następnie dodaj go do smoothie, sosów sałatkowych lub innych soków. Miłośnicy ogórków mogą również pić go prosto ze słoika. Najlepiej jednak wypijać tylko kilka jednostek, ponieważ każda z nich zawiera aż 300 mg sodu.

Odnajdywanie najkorzystniejszych pokarmów

Jeśli nie byłeś świadomy korzyści zdrowotnych płynących z soku ogórkowego i ananasa, możesz być zagubiony podczas robienia listy zakupów. Jak wiele innych produktów jest pełnych ukrytych składników odżywczych? Cóż, na szczęście nie potrzeba wielu badań, aby zdać sobie sprawę, że świeża, pełnowartościowa żywność jest najbardziej bogata w składniki odżywcze i dlatego jest najlepszym wyborem dla Twojego umysłu i ciała.

Uderzaj więc do alejki z owocami i warzywami i staraj się unikać pakowanej żywności. W ten sposób ograniczysz swoje zakupy do najzdrowszych części sklepu spożywczego, dzięki czemu będziesz dokonywać lepszych wyborów żywieniowych.

*wspólny post

Robert Chmielowski

Redakcja mmozin.pl