7 lipca 2023 Udostępnij

5 pokarmów, które mogą nasilać alergie sezonowe

Alergie sezonowe mogą doprowadzić Cię do nędzy. Swędzący nos, łzawiące oczy, ciągłe przekrwienie i katar oraz zwiększony stan zapalny mogą sprawić, że przez wiele miesięcy będziesz czuć się jak po lekkim przeziębieniu. Czy spożywane pokarmy mogą potęgować cierpienie?

Mogą. Wszystko w organizmie znajduje się w delikatnej równowadze zwanej homeostazą. Alergie pojawiają się, gdy organizm wykrywa "najeźdźcę" i uruchamia przesadną reakcję układu odpornościowego na ogólnie nieszkodliwą substancję obcą. Niektóre produkty spożywane w diecie mogą zwiększyć siłę tej reakcji i intensywność objawów.

Czego należy unikać, gdy liczba pyłków jest zbyt wysoka? Oto pięć pokarmów, które mogą nasilać alergie sezonowe.

1. Produkty mleczne

Produkty mleczne to podwójny cios dla alergików. Zwiększają produkcję kwasów arachidonowych, związków, które zwiększają poziom leukotrienów. Te cząsteczki zapalne powodują skurcz oskrzeli, hamując przepływ powietrza. W rezultacie oddychanie staje się trudniejsze.

Ponadto produkty mleczne zawierają laktozę, którą wiele osób ma trudności z trawieniem. Twoje ciało jest już w stanie wysokiej gotowości w sezonie alergicznym, a wprowadzenie kolejnej substancji, którą ma trudności z przetwarzaniem, może zwiększyć przesadną reakcję układu odpornościowego.

W rezultacie mogą wystąpić objawy wykraczające poza katar i łzawienie oczu. Nadmiar śluzu może przyczynić się do zaburzeń połykania, które dotykają już około 18 milionów pacjentów w USA każdego roku. Możesz jeść mniej, sprzyjając niedożywieniu, które tylko pogarsza objawy, ponieważ organizmowi brakuje niezbędnych elementów budulcowych, aby przywrócić równowagę systemu.

2. Sfermentowana żywność

Sfermentowana żywność jest w modzie. Podobnie jak nabiał, oferują one wiele korzyści zdrowotnych, nawet jeśli powodują cierpienie u osób z sezonowymi alergiami. Na przykład spożywanie tych pokarmów po kuracji antybiotykowej może pomóc odbudować mikrobiom jelitowy, uzupełniając korzystne bakterie potrzebne do trawienia.

Jednak te zdrowe pokarmy są również bogate w histaminy, substancje chemiczne, które zwiększają stan zapalny, nakazując układowi odpornościowemu rozpoczęcie ataku.

Problem z histaminami polega na tym, że odkładają się one w miejscach receptorów w organizmie, powodując podobne objawy niezależnie od tego, w jaki sposób i gdzie szkodliwe substancje dostają się do organizmu. Dlatego też, jeśli masz już histaminy zadokowane w receptorach w nosie, będziesz mieć duszności lub katar, nawet jeśli zjesz kwiaty zamiast je wąchać.

Prawdopodobnie zauważyłeś, że "histamina" leży u podstaw "antyhistaminy", grupy leków stosowanych w leczeniu alergii sezonowych. Możesz zmniejszyć zależność od leków przeciwhistaminowych, unikając sfermentowanej żywności wytwarzanej ze znanych alergenów, takich jak sos sojowy.

3. Niektóre owoce i warzywa

Nauka o dokach receptorów histaminowych wyjaśnia również, dlaczego niektóre normalnie zdrowe owoce i warzywa mogą nasilać sezonowe objawy alergii. Wiele z nich zawiera podobne profile chemiczne do tych występujących w pyłkach, a wprowadzenie ich do organizmu powoduje przesadną reakcję. Zwróć uwagę, jeśli zaczniesz czuć się źle po wypiciu normalnie zdrowego zielonego smoothie - być może będziesz musiał dostosować składniki.

Powszechne owoce i warzywa, które mogą nasilać alergie sezonowe, to m.in:

Pyłek brzozy

  • jabłko
  • Migdał
  • Marchew
  • Seler
  • Wiśnia
  • Orzech laskowy
  • Kiwi
  • Brzoskwinia
  • Gruszka
  • Śliwka

Pyłek traw

  • Seler
  • Melon
  • Pomarańcze
  • Brzoskwinie
  • Pomidor

Pyłek ambrozji

  • Banany
  • Ogórek
  • Melon
  • Nasiona słonecznika
  • Cukinia

4. Cukier

Przejdźmy teraz do mniej zdrowych produktów na liście żywności, która może pogorszyć sezonowe alergie. Prawdopodobnie wiesz, że zbyt duża ilość cukru nie jest dla Ciebie dobra. Szybko się wchłania, prowadząc do dużych skoków glukozy, z którymi organizm ma trudności, pogarszając ryzyko cukrzycy typu 2.

Te duże zmiany poziomu glukozy we krwi zwiększają stan zapalny. Jeśli cierpisz na sezonowe alergie, w Twoim organizmie jest ich już zbyt wiele - objadanie się słodyczami, takimi jak cukierki i ciastka, tylko dolewa oliwy do ognia. Zrób przysługę swojemu zdrowiu, unikając słodkich pokarmów i spożywając je z umiarem, jeśli w ogóle.

5. Czerwone wino

Czerwone wino jest sfermentowane i bogate w histaminy. Rozważ przejście na bezalkoholowy sok winogronowy, jeśli pijesz go w celu obniżenia ryzyka chorób serca. Chociaż z każdym kieliszkiem otrzymujesz pewne przeciwutleniacze, alkohol podnosi również ciśnienie krwi, niwelując wszelkie potencjalne korzyści dla twojego serca.

Ponadto niektóre czerwone wina mogą zawierać inne czynniki wywołujące alergie. Niektórzy ludzie są wrażliwi na garbniki, a napoje takie jak sangria mogą zawierać inne owoce, które nasilają objawy.

Pokarmy, które mogą nasilać alergie sezonowe

Alergie sezonowe mogą sprawić, że będziesz nieszczęśliwy. Objawy są nieprzyjemne, a wybrane pokarmy mogą je pogorszyć.

Unikaj pięciu powyższych pokarmów, które mogą pogorszyć sezonowe alergie, gdy liczba pyłków staje się zbyt wysoka. Zmniejszysz objawy i szybciej poczujesz się lepiej.

Robert Chmielowski

Redakcja mmozin.pl