28 czerwca 2023 Udostępnij

Mądra przekąska: jak wybrać zdrowe krakersy?

Krakersy są jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych, jakie możemy mieć w naszych spiżarniach. Można je jeść z dipami, serem, owocami, ogórkiem, pokruszone do zupy i czymkolwiek innym, czego zapragną nasze kubki smakowe. Są również bardzo wygodne; możesz trzymać paczkę w szufladzie biurka, samochodzie lub torebce, a pozostaną tam idealnie świeże, dopóki nie będziesz gotowy do ich spożycia.

Jednak większość krakersów nie zawiera zdrowych składników ani nie oferuje wartości odżywczych. Wiele produktów dostępnych w sklepach jest wytwarzanych z przetworzonych ziaren, ma niewiele błonnika i jest bogata w sód. Nie oznacza to jednak, że należy całkowicie wyeliminować te przekąski z diety.

Mądrze wybrane krakersy mogą być zdrowym sposobem na dodanie pełnoziarnistej porcji do diety. Co więcej, spożywanie ich ze zdrowymi dodatkami, takimi jak hummus, ser, oliwki, wędzony łosoś i masło orzechowe, może pomóc w utrzymaniu zdrowej diety. Jednak znalezienie zdrowych krakersów w alejce z przekąskami w supermarkecie jest łatwiejsze do powiedzenia niż do zrobienia.

Jak wybrać zdrowe krakersy?

Aby znaleźć zdrowe krakersy, warto sprawdzić boczny panel pudełka, a nie przód, który może zawierać mylące oświadczenia marketingowe, takie jak "całkowicie naturalne" lub "prawdziwe składniki". Oto, czego należy szukać, aby mieć pewność, że spożywane przekąski są dobre dla zdrowia.

Wyższa zawartość błonnika

Jeśli chcesz zwiększyć dzienne spożycie błonnika, przyjrzyj się liczbie gramów błonnika w krakersie. Spożywanie błonnika sprawia, że czujesz się pełniejszy i bardziej usatysfakcjonowany na dłużej. Według badań, osoby spożywające dietę bogatą w błonnik częściej jedzą mniej w godzinach następujących po posiłku lub przekąsce.

Sprawdzając etykietę Nutrition Fact, szukaj słów "pełnoziarniste", które powinny być wymienione jako jedna z pierwszych pozycji na liście składników. Inne składniki, które powinny znaleźć się na liście, to warzywa, orzechy i nasiona. W dzisiejszych czasach nie jest trudno znaleźć krakersy zawierające duże ilości błonnika, białka i zdrowych tłuszczów. Niektóre z nich zawierają warzywa krzyżowe, takie jak jarmuż i kalafior, a także warzywa korzeniowe, takie jak maniok. Krakersy na bazie awokado są dobrym rozwiązaniem, jeśli chcesz spożywać mniej węglowodanów.

Dodatek nasion to świetna rzecz

Nie mam tu na myśli produktów z sezamem lub makiem na wierzchu. Spróbuj znaleźć krakersy, które są w większości lub w całości wykonane z nasion, takich jak len, słonecznik, dynia i inne. Nasiona te zawierają dobre tłuszcze, błonnik i białko i zazwyczaj nie zawierają glutenu. Szukaj produktów, które zawierają nasiona lub są w całości z nich wykonane.

Dodatek owoców nie oznacza, że jest zdrowiej

Opiekane chipsy owocowe, ze względu na swój brązowy kolor, mogą wyglądać na pełnoziarniste, ale często są wytwarzane z białej mąki. Większość z nich zawiera również dodatek cukrów, który może wynosić do 1,5 łyżeczki na porcję. Najlepiej, by krakersy były pełnoziarniste i zawierały jak najmniej cukrów.

Uważaj na wysoki poziom sodu

Staraj się wybierać opakowania z niskim poziomem sodu. W końcu kontrolowanie spożycia sodu odgrywa ważną rolę w prowadzeniu zdrowego stylu życia.

Co oferują krakersy bezglutenowe?

Bezglutenowe krakersy są wytwarzane z bezglutenowych składników, takich jak ziemniak, tapioka lub maniok. Składniki te nie oferują jednak zbyt wielu wartości odżywczych. Na przykład skrobia ziemniaczana i tapiokowa zawierają 0 gramów błonnika. Przekąski wykonane z mąki orzechowej lub pełnoziarnistych zbóż innych niż pszenica są lepszym wyborem, w tym te wykonane z brązowego ryżu i kukurydzy.

Zdrowe dodatki do wypróbowania

Poniżej znajduje się kilka pysznych alternatyw dla zdrowszych, bardziej sycących dodatków i dipów, które można wypróbować z ulubionym krakersem.

  • Śródziemnomorska - prosta przekąska lub przystawka z ulubionym hummusem, serem feta i pokrojonymi w kostkę oliwkami.
  • Awokado na grzance - przenieś ten przepis na wyższy poziom chrupkości, rozprowadzając guacamole na krakersie.
  • Owoce i ser - połącz pokrojoną w plasterki Goudę z pokrojonymi w plasterki jabłkami i polej je mżawką miodu lub syropu klonowego. Goudę można zastąpić ulubionym serem, a jabłka gruszkami.
  • Prosciutto i ser - każdy zakocha się w tym słono-słodkim połączeniu bitej śmietany, plasterków prosciutto i miodu.
  • Łosoś i Lox - zamiast bajgla użyj krakersa. Następnie posmaruj go serkiem śmietankowym i dodaj pokrojonego łososia. Jeśli masz kapary, dodaj je dla specjalnego akcentu.
  • Masło orzechowe i banan - to stare połączenie uwielbiane przez wszystkich, które świetnie pasuje do krakersów. Możesz również użyć Nutelli, aby zastąpić masło orzechowe i truskawki zamiast banana. Może to być świetna przekąska dla tych, którzy lubią słodycze.

Wskazówki dotyczące świadomego spożywania przekąsek

Jeśli naprawdę lubisz te przekąski, pomocne może być przyjęcie świadomego lub intuicyjnego podejścia do jedzenia. Oznacza to przechowywanie ich w odpowiedni sposób i poświęcenie czasu na docenienie każdego kęsa.

Przechowywanie przekąsek

Jeśli zdecydujesz się trzymać swoje przekąski na blacie, nawet jeśli nie będziesz o nich pamiętać, jest bardziej prawdopodobne, że sięgniesz po nie, gdy będziesz potrzebować przekąski. Jeśli są one przechowywane, bardziej prawdopodobne jest, że zastanowisz się, czy kawałek owocu lub surowe warzywa mogą być bardziej satysfakcjonujące.

Przechowuj przekąski w oryginalnych pojemnikach

Jeśli wyjmiesz jedzenie z oryginalnego opakowania i wyrzucisz je, etykieta z informacjami o wartościach odżywczych zniknie. Przechowując przekąski w oryginalnym opakowaniu, można łatwo obliczyć wielkość porcji i zawartość błonnika. W rezultacie, aby zachować świeżość krakersów, przechowuj je w oryginalnym pudełku, zamkniętym w plastikowej torbie.

Ciesz się jedzeniem

Wreszcie, gdy masz ochotę na przekąskę, połóż ją na talerzu z ulubionym zdrowym dodatkiem i zjedz jedną porcję. Żuj powoli, aby docenić smak i teksturę krakersów. Wybór idealnej przekąski wymaga uczynienia z niej doświadczenia, które zwiększy przyjemność z jedzenia.

Karolina Górska

Redakcja mmozin.pl