9 marca 2021 Udostępnij

10 wskazówek, jak uniknąć zatrucia pokarmowego podczas wakacji

Nadszedł sezon wakacyjny - a to oznacza, że przygotowujesz i jesz dużo jedzenia. Ostatnią rzeczą, jakiej chciałbyś doświadczyć, jest zatrucie pokarmowe. Dlatego powinieneś pamiętać o różnych technikach, które zapewnią, że Twoja świąteczna uczta będzie równie bezpieczna, co pyszna. Oto 10 wskazówek, których warto przestrzegać.

1. Chłodzenie żywności w ciągu dwóch godzin

Dobrą zasadą jest przechowywanie łatwo psującej się żywności dwie godziny po ugotowaniu. W ten sposób zapobiegniesz rozwojowi bakterii. Resztki powinny być przechowywane w lodówce tylko przez trzy do czterech dni. W zamrażarce można przechowywać produkty przez okres do czterech miesięcy.

2. Zrób miejsce na zimne rzeczy

Najlepszą rzeczą do zrobienia przed gotowaniem jest przygotowanie. Musisz upewnić się, że masz wystarczająco dużo miejsca w swojej lodówce i zamrażarce, aby pomieścić to, co masz do schłodzenia. To nie będzie zabawa, gdy zdasz sobie sprawę, że nie masz gdzie przechowywać jedzenia. Koniecznie zrób bilans swojej przestrzeni. Ta kontrola pozwoli Ci zaoszczędzić ból głowy w dół linii.

3. Praktykuj właściwą higienę i sprzątanie

Czy wiesz, że mycie rąk może zmniejszyć ryzyko niektórych chorób nawet o 50%? To jest zawsze ważne, aby praktykować odpowiednią higienę i techniki czyszczenia, gdy jesteś w kuchni. Pamiętaj, aby często myć ręce, blaty i naczynia.

4. Gotuj w odpowiednich temperaturach

Jedynym sposobem na zapewnienie, że Twoje jedzenie ma odpowiednią temperaturę jest sprawdzenie. Wszystko, co służysz na wakacje musi być gotowane do co najmniej 165 stopni. Trzymaj talerze powyżej 140 stopni podczas serwowania. To ciepło gwarantuje brak jakichkolwiek szkodliwych bakterii.

5. Trzymaj gości z dala od kuchni

Zmniejszenie liczby kucharzy w kuchni jest zawsze mądre. Nie potrzebujesz ludzi dotykających i obchodzących się z jedzeniem, kiedy sezon przeziębień i grypy będzie w szczytowym momencie. Spróbuj służyć mały półmisek przystawek w innym pokoju, aby utrzymać gości zajętych podczas gotowania.

6. Rozmrażaj mięso odpowiednio

Prawdopodobnie planujesz służyć dużym kawałkom mięsa, takim jak indyk i szynka. W takim przypadku należy upewnić się, że wszystko rozmraża się prawidłowo. 12-funtowy kawałek mięsa potrzebuje nieco ponad dwóch dni, aby rozmrozić się w lodówce. Pamiętaj, aby dać sobie wystarczająco dużo czasu na zrobienie wszystkiego we właściwy sposób.

7. Sprawdzaj potrawy po odgrzaniu

Jak większość ludzi, prawdopodobnie nie możesz się doczekać, aby zapełnić swój talerz resztkami. Robienie tego prawidłowo jest integralną częścią bezpieczeństwa żywności. Umieść przykryte danie w mikrofalówce i pozwól mu się gotować przez około minutę lub dwie. Następnie należy użyć termometru, aby upewnić się, że ma 165 stopni.

8. Unikaj surowego ciasta

To może być kuszące, aby wylizać łyżkę po zrobieniu partii ciasteczek. Niestety, możesz zarazić się chorobą bakteryjną zwaną salmonellą w wyniku spożycia surowych jajek. Unikaj jedzenia surowego ciasta podczas przygotowywania słodyczy w tym sezonie świątecznym.

9. Umyj wszystkie produkty

Nawet paczkowane produkty wymagają umycia. Chcesz pozbyć się wszelkich chemikaliów i bakterii, które mogą znajdować się na warzywach i owocach przed ich przygotowaniem. Zwykłe płukanie w wodzie o temperaturze pokojowej powinno załatwić sprawę.

10. Zachowaj środki ostrożności w ciąży

Jeśli jesteś w ciąży, powinnaś pamiętać, aby unikać określonych produktów spożywczych w okresie wakacyjnym. Talerz serów może wyglądać smakowicie, ale możesz zarazić się listeriozą po zjedzeniu kawałka brie. Zastanów się również dwa razy przed zjedzeniem wędzonych owoców morza. Pamiętając o tych zasadach, możesz uniknąć zatrucia pokarmowego podczas gotowania i jedzenia z rodziną i przyjaciółmi w tym roku. Bezpieczeństwo żywności jest ważne przez cały rok, więc pamiętaj o nich również po fakcie.

Robert Chmielowski

Redakcja mmozin.pl