19 lutego 2023 Udostępnij

6 kombinacji pokarmów, które zwiększą wchłanianie składników odżywczych tej zimy

Nie ma to jak pyszne połączenie potraw. Niektóre pokarmy uzupełniają się wzajemnie, jakby zostały stworzone do jedzenia w ten sposób. Okazuje się, że istnieją prawdziwe powody, dla których warto łączyć pokarmy, inne niż tylko bycie pysznym smakołykiem - łączenie pewnych pokarmów zwiększa wchłanianie niezbędnych składników odżywczych i ich skuteczność. Oto sześć kombinacji żywnościowych, aby zwiększyć wchłanianie składników odżywczych tej zimy.

1. Łosoś i pieczony kabaczek

ielts co to ?

Ta kombinacja żywności działa, ponieważ jest pełna witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i tłuszczu. Witaminy A, D, E i K przechowują się w tkance tłuszczowej twojego ciała i polegają na tłuszczu z żywności, aby zostać wchłoniętym.

Będziesz chciał wybrać zdrowe tłuszcze nienasycone nad opcjami takimi jak masło, które mogą powodować wysokie ciśnienie krwi, choroby serca i niezdrowy poziom cholesterolu. Najlepsze opcje to kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.

Kiedy łączysz łososia - który jest pełen zdrowych tłuszczów - z kabaczkiem - który ma witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - otrzymujesz korzyści w postaci lepszego wchłaniania witamin i zdrowia układu krążenia. Jeśli łosoś i kabaczek nie są twoimi rzeczami, możesz spróbować innych par, takich jak sałatka z jarmużu z awokado, tofu lub jakiekolwiek pokarmy z rozpuszczalnymi w tłuszczach witaminami i tłuszczami, które lubisz.

2. Płatki owsiane i jaja

Białko zwierzęce i cynk są doskonałą parą. Chociaż organizm potrzebuje tylko niewielkich ilości cynku, ten minerał jest niezbędny dla funkcji odpornościowych.

Możesz sparować go z białkiem zwierzęcym, aby poprawić wchłanianie z całych ziaren, takich jak płatki owsiane. Wiąże się to z fitynianem i umożliwia optymalne wchłanianie. Możesz połączyć białko zwierzęce z cynkiem z innych źródeł roślinnych, takich jak grzyby i jarmuż. Ryby i drób są najlepszymi źródłami do wyboru.

3. Brokuły i tuńczyk

Wapń jest niezbędny dla zdrowia kości i możesz go uzyskać z brokułów. Para go z tuńczykiem jest doskonała, ponieważ ma witaminę D, która pomaga w absorpcji wapnia. Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach i może być przechowywana i wykorzystywana, gdy jesz pokarmy bogate w wapń w ciągu dnia.

Nie tylko witamina D pomaga w przyjmowaniu wapnia, ale ma inne znaczące korzyści. Czas zimowy jest często, gdy depresja sezonowa jest na szczycie, ponieważ wiele osób nie otrzymuje wystarczającej ekspozycji na światło słoneczne. Upewnij się, że spożywasz witaminę D, aby zarządzać swoim zdrowiem psychicznym poprzez spożycie żywności.

4. Kurczak i ryż

Czasami wchłanianie potrzebuje czasu. W tym przypadku węglowodany i białko są klasycznym połączeniem, aby upewnić się, że jesteś nasycony i masz energię. Węglowodany rozkładają się na glukozę - wybrane źródło energii Twojego organizmu i mają tendencję do szybszego trawienia, aby zapewnić moc na czas. Z drugiej strony, białko rozkłada się w znacznie wolniejszym tempie.

Jedzenie tych składników odżywczych jednocześnie pozwala na zachowanie równowagi, aby ustabilizować poziom cukru we krwi i utrzymać uczucie sytości na dłużej. Jest to ważne, aby utrzymać swoją energię zrównoważoną i korzyści regeneracji po treningu. Podczas zimy może być wyzwaniem, aby utrzymać energię, gdy słońce zachodzi szybciej, a pogoda jest chłodniejsza.

5. Papryczki i hummus

Sparuj pokarmy bogate w witaminę C z żelazem na bazie roślin, aby zwiększyć wchłanianie. Witamina C jest najbardziej powszechną witaminą pomagającą w walce z przeziębieniami i grypami. Tymczasem żelazo znajduje się w pokarmach roślinnych, takich jak fasola, soczewica, orzechy i szpinak i jest niezbędne do regulacji hormonów i przenoszenia tlenu do krwi.

Warzywa są znane z tego, że zwiększają Twoje zdrowie w ogóle, ale są również świetne do wspomagania wchłaniania innych składników odżywczych. Możesz uzyskać żelazo niehemowe z innych źródeł, takich jak wołowina i owoce morza, jeśli nie wolisz opcji opartej na roślinach.

6. Sok z cytryny i herbata

Katechiny to antyoksydanty w herbacie, które sprawiają, że smakuje tak dobrze. Te również pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca, zapalenia stawów i raka. Jeśli nie parujesz ich ze źródłem witaminy C, rozpadną się i doprowadzą do słabego wchłaniania.

Witamina C z soku z cytryny zakwasza środowisko jelita, co zapobiega rozpadowi katechin. Aby zoptymalizować wchłanianie herbaty, pamiętaj o dodaniu soku z cytryny, który może nadać jej dodatkowy smak.

Rozkoszuj się kombinacjami pokarmowymi

Chociaż możesz mieć swoje własne, unikalne kombinacje żywności, spróbuj ich następnym razem, gdy będziesz chciał zwiększyć wchłanianie składników odżywczych. W końcu jest zima, więc chcesz być pewien, że otrzymujesz wszystkie składniki odżywcze, których potrzebujesz, aby pozostać zdrowym.

Magdalena Olszak

Redakcja mmozin.pl