8 grudnia 2021 Udostępnij

Czy można jeść ziarna kawy? Ich zalety i skutki uboczne

Jeśli jesteś fanem kawy, nie ma nic bardziej nieodpartego niż wspaniały zapach kawy emanujący z nowo otwartej torebki z ziarnami kawy. Być może kusiło Cię, aby chwycić ziarno i włożyć je do ust, ale wahałeś się, ponieważ nie byłeś pewien, czy jedzenie ziaren kawy jest czymś, co powinieneś robić.

Cóż, przejdźmy od razu do sedna sprawy i odpowiedzmy na to pytanie. Tak, zdecydowanie możesz jeść ziarna kawy!

Istnieją jednak pewne względy, które należy wziąć pod uwagę przed jedzeniem ziaren kawy, takie jak korzyści i skutki uboczne, a także jak należy jeść ziarna kawy!

Omówimy to wszystko i jeszcze więcej, ale najpierw zajmijmy się podstawami.

Co to jest ziarno kawy?

Cóż, cieszę się, że zapytałeś!

To może wydawać się podstawowe pytanie, ale ziarna kawy nie są faktycznie ziarna. Są to nasiona owoców kawy (lub wiśni kawy). Po zebraniu owoce kawy są poddawane obróbce w celu wydobycia z nich nasion lub "ziaren".

Zazwyczaj odbywa się to w procesie mokrym lub suchym.

Proces mokry polega na mieleniu wiśni kawy za pomocą maszyny, pozostawiając śluz stosunkowo nienaruszony (który otacza nasiona). Śluz jest lepką substancją produkowaną przez prawie wszystkie rośliny, a kawa nie jest tu wyjątkiem. Następnie przez kilka dni poddaje się je fermentacji, uwalniając cukry i aminokwasy, które nadają kawie jej charakterystyczny smak.

Proces suszenia oznacza po prostu pozostawienie wiśni kawy do wyschnięcia i fermentacji na słońcu przez kilka tygodni. Po wysuszeniu, z owoców kawy usuwa się nasiona. Może to być żmudne zadanie.

Wreszcie, nasiona kawy są palone, aby stać się ziarna kawy, które wszyscy znamy.

Więc, czy można jeść ziarna kawy?

Jak już krótko wspomnieliśmy, tak! Można bezpiecznie jeść ziarna kawy, jeśli są spożywane z umiarem. Ale teraz, że mamy pokryte podstawy, niech nurkować trochę głębiej.

Ziarna kawy są spożywane od wieków, na długo przed tym, jak kawa i parzenie kawy zostały spopularyzowane w XVI wieku w Europie. Kawa była początkowo raczej rodzajem pobudzającego jedzenia niż napojem.

Istnieją dowody na to, że plemiona wschodnioafrykańskie mieszały ziarna kawy z tłuszczem zwierzęcym około VIII wieku naszej ery. Legenda głosi, że pewien pasterz kóz odkrył potencjał rośliny kawy, gdy obserwował swoje kozy jedzące czerwony owoc z drzewa. Po zjedzeniu stały się one o wiele bardziej energiczne niż te kozy, które nie jadły w ogóle!

Tak więc, ziarna kawy były bezpiecznie spożywane przez całą historię. Ale dlaczego powinieneś je jeść zamiast pić filiżankę Joe?

Ziarna kawy mają te same korzyści zdrowotne (i skutki uboczne) co kawa, ale są one wzmocnione.

Jakie są korzyści zdrowotne płynące z jedzenia ziaren kawy?

Główną korzyścią z jedzenia ziaren kawy jest to, że pakują te same korzyści zdrowotne jak filiżanka kawy, ale w znacznie bardziej skoncentrowany sposób. Należy jednak uważać, ile ziaren kawy jeść, jak zarówno korzyści i skutki uboczne mogą być wzmocnione. Kluczem jest umiar!

Korzyści płynące z jedzenia ziaren kawy obejmują:

  • Kiedy jesz ziarna kawy, wynikiem jest szybsze wchłanianie kofeiny przez wyściółkę dziąseł i jamy ustnej. Oznacza to, że poczujesz zastrzyk energii znacznie szybciej niż po wypiciu kawy, co zwiększy Twoją produktywność.
  • Ziarna kawy mają większe stężenie kofeiny niż napój kawowy. Wystarczy zjeść od 8 do 10 ziaren kawy, aby uzyskać taką samą ilość kofeiny jak w filiżance kawy. Jest to jednak miecz obosieczny, ponieważ łatwo można przekroczyć dzienny limit spożycia kofeiny.

Poza powyższymi korzyściami, spożywając ziarna kawy otrzymujesz te same korzyści, co po wypiciu filiżanki kawy.

  • Kawa jest doskonałym źródłem antyoksydantów, w tym znacznych ilości kwasu chlorogenowego. Kwas chlorogenowy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, zwalcza stany zapalne i może mieć działanie przeciwnowotworowe.
  • Kawa może zmniejszyć ryzyko wystąpienia zaburzeń pracy mózgu, takich jak choroba Parkinsona i Alzheimera.
  • Kawa pomaga zwalczać choroby wątroby, takie jak marskość i zwłóknienie wątroby.
  • Spożywanie kawy może zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu.
  • Nasza przyjaciółka kawa może nawet pomóc w walce z depresją.

Czy istnieją jakieś skutki uboczne, jeśli jeść ziarna kawy?

Skutki uboczne spożywania ziaren kawy są podobne do tych, które występują przy piciu kawy. Ale ponownie, są one wzmocnione, ponieważ ziarna kawy są znacznie bardziej skoncentrowanym źródłem składników odżywczych i kofeiny. Obejmują one:

  • Zgaga i rozstrój żołądka ze względu na obecność katecholu, który może zwiększać zawartość kwasu żołądkowego.
  • Efekty przeczyszczające. Wszyscy znamy to uczucie po wypiciu filiżanki kawy.
  • Picie kawy w nieodpowiednim czasie może powodować zaburzenia snu. Wszyscy potrzebujemy snu! Efekty działania kofeiny u niektórych osób mogą utrzymywać się nawet do 9,5 godziny.
  • Zwiększone ryzyko problemów z zajściem w ciążę. Nie polecam spożywania kawy w ziarnach, jeśli jesteś w ciąży. Proszę porozmawiać z lekarzem.

Chciałabym położyć nacisk na bezpieczeństwo kofeiny. Dzienne zalecane spożycie kofeiny wynosi 400 mg na dzień. Jest to odpowiednik 2 do 4 filiżanek kawy dziennie. Zauważyliśmy wcześniej, że filiżanka kawy zawiera taką samą ilość kofeiny jak 8 do 10 ziaren kawy. W zależności od rodzaju ziaren kawy (Robusta vs. Arabica), możesz przekroczyć dzienną dawkę spożywając jedynie 20 do 40 ziaren kawy!

Nie należy więc jeść ziaren kawy bez zwracania uwagi na ich ilość! Skutki uboczne wysokiego spożycia kofeiny obejmują mdłości, bóle głowy, kołatanie serca, drżenie, a nawet objawy odstawienia, jeśli wyrobisz sobie nawyk spożywania zbyt dużej ilości kofeiny dziennie.

Co to są zalety jedzenia kawy ziarnistej Versus picia kawy?

Istnieje kilka zalet spożywania kawy w ziarnach.

Pierwszą z nich jest to, że parzenie nie jest wymagane. Jeśli jesteś praktyczną osobą i trzeba dostać rzeczy zrobić, i po prostu szukasz szybkiego zastrzyku energii, można jeść ziarna kawy. Nie ma potrzeby zatrzymywania się w kawiarni lub kupowania ekspresu do kawy.

Kolejną zaletą jest to, że ziarna kawy nie marzną. Musisz szybko wypić kawę, zanim ostygnie. Moim zdaniem picie zimnej kawy nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy (chyba, że jest mrożona). Możesz więc trzymać torebkę z ziarnami kawy (upewnij się, że jest dobrze zamknięta) w samochodzie lub szufladzie w biurze. Jeśli czujesz się senny, możesz wypić kilka ziaren bez konieczności odchodzenia od biurka.

Mówiąc o prowadzeniu samochodu, badanie wykazało, że picie dwóch filiżanek kawy (około 16 do 20 ziaren kawy) było tak skuteczne jak drzemka przez 30 minut w zmniejszaniu błędów w prowadzeniu samochodu, które mogłyby potencjalnie spowodować wypadek.

Jak najlepiej spożywać ziarna kawy?

Cóż, jest to kwestia osobistych preferencji. Ale mogę ci powiedzieć, że chociaż zielone (surowe) ziarna kawy są bezpieczne do jedzenia, mają nieprzyjemny roślinny i kwaśny smak, oprócz tego, że są super twarde. Tak więc, uważaj na te perłowe zęby!

Najlepiej jest spożywać ziarna palone. Większość ludzi woli średnio lub ciemno palone ziarna, lub ziarna do espresso, ponieważ zawierają one więcej olejków, są mniej kwaśne i mają bardziej wyrazisty smak.

Wiele osób lubi jeść ziarna kawy pokryte czekoladą. Ja naprawdę lubię kontrast między słodyczą czekolady a goryczą kawy. Można je kupić w większości sklepów lub przyrządzić w domu.

Aby przygotować ziarna kawy pokryte czekoladą w domu, wykonaj następujące proste kroki:

  1. Rozpuść czekoladę w mikrofalówce (lub bain-marie, jeśli jesteś fantazyjny).
  2. Pozwól czekoladzie ostygnąć przez kilka minut, aby się nie poparzyć.
  3. Zanurz swoje ulubione palone ziarna kawy w czekoladzie, aby w pełni je pokryć. Polecam ciemno palone ziarna kawy lub ziarna kawy espresso.
  4. Umieść zanurzone w czekoladzie ziarna kawy na tacy wyłożonej papierem pergaminowym.
  5. Pozostaw do schłodzenia w lodówce na kilka godzin.
  6. Ciesz się swoim kofeinowym czekoladowym przysmakiem!

Wskazówka: Tutaj możesz puścić wodze fantazji. Eksperymentuj z różnymi przyprawami, takimi jak chili w proszku, kardamon, mieszanki chai, sól morska, i tak dalej! To urozmaici Twoje ziarna kawy pokryte czekoladą.

Często zadawane pytania - Jedzenie ziaren kawy

Czy można jeść kawę mieloną?

Tak, można! Jednakże, może być trudno śledzić, ile jesz - nie chcesz przekroczyć limitu spożycia kofeiny. Jednakże, całe palone ziarna kawy będą smakować lepiej, ponieważ niektóre mieszanki kawy mielonej mogły być mielone miesiące temu, tracąc swoją świeżość i smak!

Czy wszystkie ziarna kawy zawierają taką samą ilość kofeiny?

Nie, nie zawierają. Największym czynnikiem jest gatunek krzewu kawowego, z którego pochodzą Twoje ziarna. Ziarna Robustica mają zwykle dwa razy więcej kofeiny niż ziarna Arabica.

Ile ziaren kawy mogę zjeść?

Maksymalna zalecana dzienna dawka kofeiny wynosi 400 mg. Odpowiada to 32 do 40 ziarnom kawy dziennie w przypadku ziaren kawy Arabica. Jednakże, jeśli ziarna kawy pochodzą z odmiany Robusta, należy zmniejszyć tę ilość o połowę.

Linia końcowa - Czy można jeść ziarna kawy?

Można bezpiecznie spożywać ziarna kawy pod warunkiem, że robi się to z umiarem. Otrzymasz te same korzyści zdrowotne (i skutki uboczne), co w przypadku kawy parzonej, jednak te zwykle są bardziej wzmocnione. Pamiętaj tylko, aby uważać na kofeinę.

Jedzenie ziaren kawy to praktyczny sposób na szybki zastrzyk energii.

Istnieje wiele sposobów na spożywanie ziaren kawy, można nawet zjeść zielone ziarna kawy, choć nie byłoby to przyjemne. Zalecam spożywanie ziaren kawy palonej, najlepiej ciemniej palonej lub espresso. Można też zjeść ziarna kawy oblane czekoladą.

Robert Chmielowski

Redakcja mmozin.pl