16 stycznia 2022 Udostępnij

4 powszechne mity na temat kombuchy i kryjąca się za nimi prawda

Herbata Kombucha zyskuje obecnie na popularności i więcej osób niż kiedykolwiek odkrywa jej zalety. Jednak, jak w przypadku każdego trendu w niszy zdrowotnej, ważne jest, aby najpierw przeprowadzić badania, zanim się go spróbuje. Kombucha jest w dużej mierze niezrozumiała, co jest jednym z powodów, dla których istnieje tak wiele mitów wokół niej. Musisz jednak obalić te mity, ponieważ mogą one uniemożliwić Ci uzyskanie wszystkich korzyści płynących z tego wspaniałego napoju. Oto kilka z najbardziej powszechnych mitów na temat kombuchy i prawda, która się za nimi kryje.

Kombucha pochodzi z Ameryki Południowej

Wiele osób może być pod wrażeniem, że kombucha pochodzi z Ameryki Południowej ze względu na nazwę; jednak w rzeczywistości pochodzi ona z Azji Wschodniej. Teorie na temat pochodzenia tego napoju są różne, ale według japońskiego folkloru, został on przywieziony do Japonii przez koreańskiego lekarza, Dr. Kombu.

Wiele osób może się również zastanawiać, jak wymówić to słowo, a jeśli chcesz się dowiedzieć, jak wymawiać kombuchę, musisz najpierw zrozumieć jej etymologię. Pierwsza część tego słowa, "kombu", jest słowem oznaczającym wodorosty w języku japońskim. Druga część, "cha", to słowo oznaczające herbatę zarówno w języku japońskim, jak i koreańskim. Kiedy połączysz te słowa razem, powinno się wymawiać kom-boo-cha, z większym naciskiem na część środkową.

Kombucha ma niską zawartość cukru

Choć prawdą jest, że większość kombuch ma niską zawartość cukru, nie zawsze tak jest. Cukier jest niezbędny w produkcji kombuchy i wszystko zaczyna się od partii słodzonej herbaty. Większość cukru powinna być zużyta podczas procesu fermentacji, ale cukier może być dodany do końcowej mikstury, aby uczynić ją bardziej smaczną. Jeśli to dla Ciebie ważne, sprawdź etykietę każdego produktu i upewnij się, że nie zawiera on dodatku cukru.

Nie powinieneś pić zbyt dużo

Niektórzy ludzie uważają, że pijąc kombuchę należy trzymać się ścisłego limitu na dzień. W rzeczywistości powinieneś słuchać swojego organizmu, zamiast stosować jedno uniwersalne podejście. Sugerujemy, abyś zaczął od wypicia jednego kubka do każdego posiłku i sprawdził, jak zareaguje Twój organizm. Używanie jej w ten sposób pomoże w trawieniu i pozwoli Ci płynnie włączyć zdrowe, niepasteryzowane i fermentowane napoje do swojej diety.

Kombucha zawiera alkohol

Wiele osób wydaje się myśleć, że kombucha jest napojem alkoholowym. Dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że źle rozumieją proces fermentacji. Podczas gdy każdy rodzaj fermentacji wytwarza alkohol, jego ilość w kombucha jest znikoma. Zazwyczaj zawiera ona tylko śladowe ilości, a przeciętna butelka ma poniżej 0,5% alkoholu. Jeśli ilość alkoholu jest znaczna, powinno to być zaznaczone na butelce. Zazwyczaj produkt jest również wyraźnie oznaczony jako napój alkoholowy.

Robert Chmielowski

Redakcja mmozin.pl