18 maja 2023 Udostępnij

Jak radzić sobie z zatruciami pokarmowymi spowodowanymi przez zestawy posiłków?

Usługi subskrypcji zestawów posiłków i sprzedaży wysyłkowej żywności zyskiwały na popularności przed nadejściem COVID-19, ale zamknięcie spowodowane pandemią zwiększyło ich popularność. Chociaż nieustraszeni kupujący żywność zakładali maski i czekali w kolejce pod drzwiami supermarketów, aby móc samodzielnie robić zakupy, inni wybierali osobistych sprzedawców w marketach i dostawali artykuły spożywcze pod swoje drzwi. A ci, którzy mogli sobie na to pozwolić, dzwonili do swoich ulubionych restauracji w okolicy i zamawiali jedzenie na wynos. Oznaczało to, że królowała wygoda, ale wraz z nią pojawiła się możliwość zatrucia pokarmowego dostarczanego pod drzwi.

Mimo że szczepionki i ostrożny dystans społeczny zmniejszyły możliwość zarażenia się COVID-19, dostawa żywności i subskrypcje zestawów posiłków pozostają tak popularne jak zawsze. Nie oznacza to jednak, że musisz otworzyć swoje drzwi na zatrucie pokarmowe; nie, jeśli podejmiesz następujące proaktywne środki.

Pytaj

Nie zaszkodzi zapytać. Wręcz przeciwnie, jeśli chodzi o żywność, może zaszkodzić nie pytać. Przed kliknięciem przycisku zamówienia podnieś słuchawkę, zadzwoń do działu obsługi klienta i

Zapytaj firmy dostarczające zestawy posiłków, jakie są ich praktyki w zakresie bezpieczeństwa żywności i jak reagują w przypadkach, gdy żywność jest dostarczana w niebezpiecznych temperaturach lub z innych powodów nie nadaje się do spożycia.

Zapytaj supermarkety, jakie kroki podejmują w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności przed i w trakcie dostaw. Żywność nie powinna być przechowywana w temperaturze pokojowej nawet przez dwie godziny lub, co gorsza, przewożona w gorących pojazdach, więc zapytaj również o czas dostawy,

Zadaj te same pytania restauracjom, ale pójdź o krok dalej i sprawdź ostatni raport z inspekcji restauracji.

Ustawa

W przypadku dostaw artykułów spożywczych i usług gastronomicznych postaraj się tak zaplanować swoje zamówienia, abyś mógł je odebrać w domu. Jeśli jednak nie jest to możliwe, a zamówienie zawiera nabiał, jajka, mięso lub inne łatwo psujące się produkty, daj członkowi rodziny lub zaufanemu sąsiadowi klucz, aby umieścił je w lodówce do czasu twojego powrotu do domu. W przypadku, gdy chłodzenie nie jest konieczne, poproś o umieszczenie pudełka w zacienionym miejscu na podwórku.

Jeśli jesteś w domu, gdy dotrą zestawy posiłków, sprawdź opakowanie. Czy są one oznaczone jako "Przechowywać w lodówce" lub "Nie rozmrażać"? Takie produkty powinny być zapakowane w zamrożone opakowania żelowe lub suchy lód na czas transportu. Jeśli tak nie jest, nie ryzykuj, zadzwoń do obsługi klienta i zorganizuj ich zwrot.

Po otrzymaniu zamówienia ze sklepu spożywczego użyj termometru do żywności, aby sprawdzić temperaturę łatwo psujących się produktów. Jeśli zostaną dostarczone w temperaturze wyższej niż 40 stopni, mogą pachnieć i wyglądać dobrze, ale nawet nie próbuj ich, aby się o tym przekonać. Zwróć je do supermarketu lub wyrzuć.

Rób swoje

Łatwo psująca się żywność może przenosić bakterie do gotowych do spożycia posiłków, więc jak tylko wrócisz do domu, rozpakuj dostarczoną żywność i oddziel mięso, drób, jajka i owoce morza od reszty, aby zapobiec zanieczyszczeniu krzyżowemu. A ponieważ ich soki mogą wyciekać, przechowuj każdy z nich w torbie do przechowywania żywności lub szczelnym pojemniku przed umieszczeniem go w lodówce lub zamrażarce.

Nie należy jednak zakładać, że będą one przechowywane tylko dlatego, że znajdują się w lodówce. Mikroorganizmy, które powodują zatrucia pokarmowe, mają swój ulubiony obszar, w którym się rozwijają i jest to w rzeczywistości szeroki obszar - ponad 40 stopni Fahrenheita i mniej niż 140 stopni. To sprawia, że jest to strefa zagrożenia, jeśli chodzi o zatrucia pokarmowe. Dlatego należy zawsze sprawdzać termostaty w lodówce. Według FDA, należy upewnić się, że zimny obszar jest ustawiony poniżej 40 stopni, a zamrażarka na zero lub poniżej.

Co jeśli jest już za późno?

Jeśli po zjedzeniu żywności dostarczonej do domu Ty lub ktoś w Twoim domu zachoruje i podejrzewasz, że jest to przypadek zatrucia pokarmowego, skontaktuj się z lokalnym wydziałem zdrowia, aby to zgłosić. Następnie zadzwoń do prawnika zajmującego się zatruciami pokarmowymi, aby dowiedzieć się, czy masz prawo do pozwu.

Robert Chmielowski

Redakcja mmozin.pl