19 stycznia 2017 Udostępnij

Mądre kupowanie jedzenia bez tajemnic

Każdy z nas przynajmniej raz na jakiś czas kupuje jedzenie, nie można jednak nie zgodzić się z tym, że nie każdy z nas robi to tak samo. Bardzo często przy kasie z ciekawością zaglądamy do koszyków innych kupujących. I choć na ogół jesteśmy przekonani o tym, że kupujemy w sposób mądry i odpowiedzialny, najczęściej kierujemy się przede wszystkim wygodą i przyzwyczajeniem.

Rób zakupy z głową

Gdybyśmy mieli wskazać te błędy, które mogą okazać się dla nas szczególnie bolesne, musielibyśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na przywiązanie do jednego tylko kryterium zakupów. Są więc osoby kierujące się jedynie jakością oraz takie, które nie zwracają uwagi na nic innego poza ceną. Inteligentny kupujący unika podobnego generalizowania.

Kluczowe znaczenie mają dla niego niuanse. Jeśli się je przyswoi, nie są wcale skomplikowane, a do tego stają się gwarancją udanych zakupów. Kluczowe znaczenie wydaje się mieć w tym przypadku umiejętność czytania etykiet, zwłaszcza, że możemy je znaleźć na każdym opakowaniu. Czytanie etykiet to również wstęp do kupowania zdrowo, ale niedrogo. To, że dany produkt nie jest drogi, nie oznacza automatycznie, że charakteryzuje się niską jakością.

Niezdrowe jedzenie

Pamiętajmy zatem przede wszystkim o tym, że jedzenie przetworzone jest nie tylko droższe, ale i zdecydowanie mniej zdrowe. Tu pojawia się kolejna kwestia warta rozważenia, nie brakuje bowiem osób, o których wiadomo, że preferują żywność ekologiczną. Warto więc pamiętać, że jest ona droższa, a naukowcy wcale nie mają jednoznacznych dowodów na to, że jest również zdrowsza od klasycznej żywności, po którą sięgamy.

Zdrowa żywność

Nie można też zapominać, że każdy rodzaj żywności ma określone cechy szczególne i dopiero ich poznanie zapewnia nam, że podejmiemy trafną decyzję konsumencką. Przykładem niech będzie chleb. Rozwiązania dostępne w sprzedaży mają dziesiątki tajemniczych nazw, a my w ich natłoku zwykle wybieramy pieczywo, które sami znamy najlepiej nawet, jeśli jego walory prozdrowotne nie są aż tak pewne. Warto też pamiętać, że kupowanie jajek nie musi być trudne, choć pomaga zwłaszcza przyswojenie sobie stosowanej na nich symboliki.

Żywność wysoko przetworzona

Nie zawsze możemy mieć też pewność, że mięso, które kupujemy, jest rzeczywiście wartościowe. Najbardziej niebezpieczne wydaje się w tym kontekście mięso oddzielane mechanicznie znane też jako MOM. Sami byśmy go z pewnością nie kupili, musimy mieć jednak świadomość tego, że obecnie niemal nie da się go uniknąć. Jeszcze więcej problemów można mieć kupując płatki śniadaniowe. Każdy producent obiecuje, że zapewnią zdrowe śniadania, a większość z nich to przede wszystkim puste kalorie.

Karolina Górska

Redakcja mmozin.pl