13 lipca 2021 Udostępnij

Naturalne leki przeciwhistaminowe, których bardzo potrzebujesz w swojej spiżarni

Sezon alergiczny zbliża się wielkimi krokami, wielu z nas nie może się doczekać czerwonych nosów, bolących oczu i dużej ilości flegmy. Ale czy wiesz, że istnieje kilka naturalnych leków przeciwhistaminowych, które możesz przyjmować, aby zmniejszyć objawy alergii? Okazuje się, że tak - i są to po prostu zwykłe produkty, które możesz znaleźć w swojej spiżarni.

Quercetin

Kwercetyna jest związkiem prozdrowotnym występującym w owocach i warzywach. Naukowcy uważają, że ma ona wszelkiego rodzaju korzystny wpływ na organizm - w tym oczyszcza go z komórek zombie. Badania pokazują jednak, że związek ten jest również silnym środkiem antyhistaminowym. W badaniach na zwierzętach, na przykład, podawanie go myszom zmniejsza u nich stan zapalny dróg oddechowych. Istnieją również pewne dowody na to, że może on zwalczać alergiczny nieżyt nosa. Jeśli jesz dużo owoców i warzyw, prawdopodobnie już teraz otrzymujesz odpowiednią ilość kwercetyny naturalnie w swojej diecie. Można ją znaleźć w wysokich stężeniach w:

  • czarnej herbacie
  • Brokuły
  • Jabłka
  • Czerwona cebula
  • Papryce
  • Jagody
  • Winogrona
  • Zielona herbata

Możesz również przyjmować suplementy kwercetyny. Jeśli jednak zdecydujesz się pójść tą drogą, upewnij się, że bierzesz je ze źródłem tłuszczu, takim jak łyżeczka masła migdałowego. W ten sposób związek dostanie się do systemu zamiast wypłukiwania przez jelita.

Probiotyki

Probiotyki to suplementy lub żywność, które zawierają żywe kultury bakterii, zaprojektowane w celu wspierania zdrowia jelit. Tradycyjnie, ludzie jedli tylko probiotyki w postaci jogurtu. Jednak obecnie na rynku dostępnych jest wiele innych fermentowanych pokarmów, które mogą regulować skład flory jelitowej. Przykładami są kimchi, kefir i kiszona kapusta. Spożywanie tych pokarmów w niewielkich ilościach dostarcza miliardy bakterii do jelit, z których wiele dotrze do jelita grubego i pomoże przywrócić równowagę. Probiotyki pomagają również wzmocnić układ odpornościowy. A to może zmienić sposób, w jaki reagujesz na cząsteczki znajdujące się w powietrzu, takie jak pyłki. Wiele osób doświadcza zmniejszenia nasilenia alergii, kiedy zaczynają jeść te pokarmy i zmieniają swój skład bakterii jelitowych.

Bromelaina

Sinus & Allergy Wellness Center twierdzi, że wiele gatunków roślin, takich jak miotła pustynna i wiąz chiński, może wywoływać reakcje alergiczne. Ale mogą istnieć inne rośliny, które pomagają w walce z tym problemem. Weźmy na przykład bromelainę, enzym znajdujący się w soku ananasowym. Badania pokazują, że może ona być w stanie zmniejszyć uczulenie alergiczne dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym. Jednakże, wiąże się to z kilkoma zastrzeżeniami. Na przykład, możesz mieć na niego niepożądaną reakcję, jeśli masz problemy z trawieniem lub przyspieszone bicie serca. Możesz także chcieć go unikać, jeśli przechodzisz zmiany w menstruacji.

Rośliny o wysokiej zawartości witaminy C

Istnieją dowody na to, że spożywanie roślin bogatych w ten istotny związek zmniejsza objawy alergii, a nawet może pomóc Ci przetrwać szczyt sezonu alergicznego bez szwanku. Badania wykazują, że spożywanie około dwóch gramów tej witaminy dziennie działa jak naturalny lek przeciwhistaminowy. Pokarmy o wysokiej zawartości witaminy C obejmują paprykę, owoce kiwi, brokuły, truskawki i owoce cytrusowe.

Robert Chmielowski

Redakcja mmozin.pl