30 kwietnia 2020 Udostępnij

Dodatki do żywności

Mało kto na zakupach czyta etykiety umieszczone na produktach. Jest to dla nas jednak bardzo ważne. Czytając etykiety zyskamy wiele ważnych informacji. Etykieta wiele nam powie o jakości danego produktu.Wzbudzające wiele kontrowersji dodatki do żywności. 

Dodatki do żywności oznaczane są literką E. Wzbudzają one najwięcej obaw wśród konsumentów. Nie wywołują pozytywnych skojarzeń.

Czy w każdej sytuacji dodatki E-... są dla nas groźne?

Do żywności najczęściej dodawane są:

  • 1-100: E-199 barwniki;
  • 1-200: E-299 regulatory kwasowości oraz konserwanty;
  • 1-300: E-399 przeciwutleniacze
  • 1-400: E-499 środki żelujące i spulchniające;
  • 1-500: E-599 tak zwane substancje pomocnicze;
  • 1-600: E-699 wzmacniacze zapachu i smaku.

Wszystkie dodatki do żywności uznane są za bezpieczne dla konsumentów. Dokładna zawartość poszczególnych z nich w danym produkcie jest dokładnie określona w przepisach i rozporządzeniach. Pamiętajmy jednak o tym, że każdego dnia na naszych talerzach gości mnóstwo wysoko przetworzonej żywności. Jeśli produkt, który zamierzamy kupić zawiera dużą ilość dodatków E – odłóżmy go z powrotem na półkę. Wybierzmy zamiast niego inny, który zawiera ich mniej.

Promocje e.leclerc - sprawdź!

Ile cukru i tłuszczu w produkcie można uznać za dopuszczalną porcję?

Producenci podają zawartość tłuszczy i cukrów w gramach na 100 g gotowego produktu. 4 g cukru brzmi całkiem nieźle, ale jest to aż jedna łyżeczka. Jeśli kupimy produkt, który zawiera 20 g cukru to znaczy, że wraz z nim zjedliśmy naraz 5 łyżeczek cukru! W najbliższych latach dodatkowo będzie doliczany do choćby nawet napoi słodkich: podatek cukrowy. 

cukier

Nie wygląda to już tak dobrze, prawda?

Sytuacja z tłuszczem wygląda bardzo podobnie. 5 g tłuszczu odpowiada łyżeczce masła. Jeśli na koniec dnia policzmy, ile tłuszczu zjedliśmy nieświadomie, to może się okazać, że było to nawet pół kostki masła.

Na co zwracać uwagę kupując parówki i soki owocowe?

Kolejność wymienionych przez producenta składników jest bardzo istotna. Jeżeli wśród składników parówek na pierwszym miejscu wymieniana jest woda lub tłuszcz, to najprawdopodobniej ich jakość jest bardzo niska. Podobnie jest w przypadku soków. Jeśli na drugim miejscu wymieniony został słodzik lub cukier, odłóżmy go na półkę i poszukajmy soku innego producenta, który nie zawiera cukru lub zawiera go znacznie mniej. Sok zawierający dużą ilość cukru jest praktycznie bezwartościowy.

W najnowszej gazetce sieci Kaufland czeka na Ciebie wiele promocyjnych cen produktów. Sprawdź już dziś! 

Karolina Górska

Redakcja mmozin.pl