9 lutego 2023 Udostępnij

Te 5 wskazówek doda pikanterii twoim zdrowym lunchom w pracy

Dumnie poklepujesz się po plecach po pierwszym tygodniu stycznia. Trzymałeś się swojego postanowienia i codziennie zabierałeś swój lunch do pracy zamiast zamawiać go na wynos. Jednak twoja radość z nowo odkrytego postanowienia słabnie, zanim jeszcze ziemniak zobaczy swój cień, a ty zaczynasz mieć żal do swojego niegdyś ulubionego wrapa lub kanapki.

Lunch w pracy nie musi być nudny - ani kosztować Cię fortuny w opłatach za jedzenie na wynos i napiwkach. Możesz urozmaicić swój typowy posiłek odrobiną kreatywności, dzięki czemu będzie on godny 4-gwiazdkowej restauracji tuż przy Twoim biurku. Co możesz zrobić, aby pokonać południową nudę? Oto pięć wskazówek, które pomogą Ci urozmaicić zdrowe obiady w pracy.

1. Zainwestuj w pudełko bento

Kiedy porównasz typowy lunch szkolny w Japonii i USA, zauważysz kilka imponujących różnic. W kraju wschodzącego słońca nie znajdziesz białej skórki z symbolicznym machnięciem sosem pomidorowym i posypką z sera. Zamiast tego, ich obiady przypominają pełne, zdrowe posiłki, pełne parowanych, gotowanych i duszonych warzyw w prawie każdym daniu, zamiast jednej strony.

Jak można naśladować ich zdrowsze praktyki i doprawić swój lunch bez dostępu do pełnej szkolnej kuchni? Odpowiedzią jest podgrzewane pudełko bento. Urządzenia te posiadają różne komory do gotowania, które pomogą Ci przygotować gorący lunch tuż przy biurku. Możesz eksperymentować z wieloma przepisami na miski składające się z następujących składników:

  • Białko
  • Warzywa
  • Węglowodany
  • Sos

Nie poczujesz się pozbawiony, gdy usiądziesz do gorącego steku w japońskim stylu bento bowl z ryżem, brokułami i orzeszkami ziemnymi. Co najlepsze, możesz zrezygnować z bogatego w sód sosu sojowego, używanego w wielu restauracjach na wynos, zastępując go tamari o niższej zawartości sodu, aby utrzymać ciśnienie krwi w ryzach.

2. Pamiętaj, że salsa oznacza sos

Amerykanie mają tendencję do myślenia o salsie tylko jako o dipie do chipsów, ale ludzie na południe od granicy wiedzą, że słowo to tłumaczy się na "sos" w języku hiszpańskim. Ten pikantny produkt jest dobry do czegoś więcej niż tylko do maczania chrupiących tortilli. To niskokaloryczny, bardzo odżywczy sposób na doprawienie zdrowego lunchu w pracy.

Jak można wykorzystać salsę poza chipsami? Oto kilka ciekawych pomysłów:

  • Dopraw swoje śniadaniowe burrito: Make-ahead burrito śniadaniowe są świetne, gdy musisz dostać ty, i dzieci odżywione i poza drzwi, ale mogą być bez smaku. Nie, gdy zanurzysz je w pikantnej salsie.
  • Ubierz swoją sałatkę: Pomiń obciążone kaloriami ranczo. Salsa zawiera średnio tylko dziesięć kalorii na porcję i może przekształcić każdą sałatkę w wakacje na południowym zachodzie.
  • Top pieczonego ziemniaka: Jeśli musisz mieć ser, zrobić to dalej, zaczynając od warstwy salsy i idąc lekki na cheddar. Można również użyć tej przyprawy sam jako substytut masła.
  • Posmaruj swoją kanapkę: Po co decydować się na cukrowy ketchup, skoro salsa nie podniesie poziomu glukozy i doda więcej smaku?

3. Odrobina cytryny

Typowy kucharz domowy może myśleć o cytrynie jako o dodatku do herbaty, ale profesjonalni szefowie kuchni wiedzą lepiej. Odrobina kwasowości wydobywa smak niemal każdej potrawy, dlatego tak wiele restauracji dołącza plasterek cytryny do różnych dań. Tnie ona tłuszcz i ciężkie smaki, dzięki czemu posiłek ma świeższy smak.

Radość nie kończy się na soku z cytryny. Masz dość nudnego grillowanego kurczaka i warzyw? To nie jest trudne, aby zrobić trochę masła z mieszanki cytrynowej. Zingy smak zmniejsza wielkość pat trzeba stopić, aby Twoje jedzenie pop. A co jeśli nie chcesz dodawać więcej płynu? Odrobina skórki z cytryny doda zip bez pozostawiania posiłku soggy.

4. Posyp się substytutem soli

Powinieneś wziąć to łatwe na solniczkę. Podczas gdy nie ma ona kalorii, wciąga wodę do naczyń krwionośnych, zwiększając ciśnienie i obciążenie serca. Jak inaczej możesz uzyskać smak bez skutków ubocznych? Spróbuj następujących rozwiązań:

  • Zioła: Możesz znaleźć mieszanki ziołowe, które zawierają mało sodu i tony smaku. Nie musisz rezerwować ich do marynat - posypuj nimi gotowy produkt. Wiele z nich, jak oregano, ma różne korzyści zdrowotne.
  • Mieszanki potasu: Potas to kolejny ważny elektrolit, który pomaga wypłukać nadmiar sodu z organizmu. Możesz znaleźć substytuty soli zastępujące sód tym minerałem lub kombinacje pół na pół. Używaj oszczędnie.
  • Lekki sos tamari: Podczas gdy wszystkie sosy na bazie soi mają trochę sodu, tamari ma mniej więcej 25% mniej niż soja średnio. Można znaleźć lekkie preparaty, które zmniejszają poziom jeszcze bardziej - spróbuj go zamiast soli podczas robienia domowych zup, aby zamrozić i zabrać do biura.

5. Idź w stronę subtelnej słodyczy

Co jest na deser? Twoje możliwości wykraczają poza automat do sprzedaży w pokoju socjalnym i jego kolekcję batoników.

Owoce to doskonały deser na lunch. Spróbuj zanurzyć plasterki jabłka w jogurcie, aby były jeszcze smaczniejsze i jednocześnie zdrowe. Miód jest stosunkowo wysokokaloryczny, ale zawiera mnóstwo polifenoli, które korzystnie wpływają na Twoje zdrowie. Kilka karmelizowanych w miodzie gruszek to słodki sposób na doprawienie zdrowego lunchu w pracy.

Przyprawiaj swoje zdrowe lunche w pracy

Czy zdecydowałeś się zabrać lunch do pracy w tym roku, aby zaoszczędzić pieniądze i poprawić swoje zdrowie? Jeśli tak, to jak możesz powstrzymać nudę przed wyrzuceniem swojego postanowienia?

Wypróbuj powyższe wskazówki, aby urozmaicić swoje zdrowe lunche w pracy. Zachowasz więcej zieleni w portfelu, jednocześnie ciesząc się lepszym posiłkiem niż ten, który mógłbyś dostać na wynos.

Magdalena Olszak

Redakcja mmozin.pl