29 kwietnia 2022 Udostępnij

Najlepsze superfoods, które poprawią Twoją zdrową dietę

Termin superżywność (ang. superfood) istnieje od lat 20. ubiegłego wieku, kiedy to banany reklamowano jako superżywność o fantastycznych właściwościach zdrowotnych. Minęło już ponad sto lat i nic dziwnego, że termin ten nadal jest używany do określania niektórych produktów spożywczych.

Zawsze byli ludzie, którzy chcieli się lepiej odżywiać i prowadzić zdrowy tryb życia, nic więc dziwnego, że istnieje zapotrzebowanie na superfoods. Omawiamy korzyści płynące ze spożywania tych pokarmów, które zostały podniesione do rangi superbohaterów, i omawiamy cechy najważniejszych z nich.

Czym są superfoods?

Nie pomylisz się, jeśli na myśl o superżywności w Twojej głowie pojawi się obraz jabłka lub banana walczącego z przestępczością. Superfoods są często opisywane jako żywność zawierająca więcej składników odżywczych niż przeciętna żywność. Jednak wielu dietetyków nie zgadza się z określaniem niektórych pokarmów mianem superżywności, ponieważ do zdrowego życia potrzebujemy różnorodnych pokarmów. Choć prawdą jest, że żaden pojedynczy pokarm nie jest w stanie zapewnić dobrego zdrowia i zapobiec chorobom, nie można zaprzeczyć, że niektóre produkty są dla nas lepsze niż inne.

Poniżej przedstawiamy niektóre z tych pokarmów, które nazwano superfoods (superżywność), a które w większości pochodzą ze źródeł roślinnych. Te superfoods zawierają niezbędne składniki odżywcze, dzięki którym Twoje posiłki nabiorą wartości odżywczych i poprawią Twój sposób odżywiania.

Najlepsze superfoods dla ciebie

Superfoods są rzeczywiście super. Oto nasza lista najlepszych superfoods dla Ciebie:

1. Awokado

Awokado to bardzo pożywny owoc, bogaty w błonnik, magnez i zdrowe tłuszcze. Spożycie połowy awokado dostarcza około 29 mg magnezu, co stanowi 7% zalecanej dziennej dawki magnezu. Ta sama ilość awokado dostarcza również około 6,75 mg błonnika, co stanowi 24% zalecanej dziennej dawki błonnika. Awokado jest również doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów wielonienasyconych i jednonienasyconych, które mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka chorób serca. Poza chorobami serca, spożywanie awokado może również pomóc obniżyć ryzyko cukrzycy i zespołu metabolicznego.

2. Jagody

Jagody są doskonałym źródłem błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze obecne w jagodach mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka zachorowania na raka i inne choroby przewlekłe, takie jak cukrzyca i choroby serca. Ze względu na niską zawartość kalorii, jagody są doskonałym dodatkiem do każdego posiłku. Jagody są stosowane w niektórych tradycyjnych lekach w leczeniu zaburzeń trawienia i układu odpornościowego. Szczególnie bogate w przeciwutleniacze są jagody, ale prawie wszystkie jadalne owoce jagodowe, takie jak maliny, truskawki, żurawiny i jeżyny zasługują na miano superżywności.

3. Ryby

Ryby w diecie mogą pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi. Ryby i inne owoce morza są bogate w białko i zdrowe tłuszcze, w przeciwieństwie do wielu innych zwierzęcych źródeł mięsa. Kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdują się w rybach, są korzystne dla organizmu i mogą pomóc w zmniejszeniu stanów zapalnych, ryzyka udaru i zawału serca, a także są odpowiednie dla rozwoju niemowląt. Zaleca się ograniczenie spożycia ryb do 3 porcji tygodniowo ze względu na możliwość skażenia ich zanieczyszczeniami środowiskowymi, takimi jak metale ciężkie.

4. Warzywa

Warzywa, zwłaszcza ciemnozielone warzywa liściaste, mają dużo błonnika i składników odżywczych. Zawierają takie składniki odżywcze, jak cynk, wapń, magnez i przeciwutleniacze, które mogą pomóc w zwalczaniu niektórych rodzajów raka. Włączenie zielonych warzyw do swojej diety pomoże w procesie trawienia.

5. Konopie indyjskie

Nie powinno Cię dziwić, że na tej liście superfoods znalazły się konopie indyjskie, ponieważ prawie wszystkie części rośliny konopi są pełne składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Konopie indyjskie nie są użyteczne tylko po to, by się naćpać, ale stanowią świetny i zdrowy dodatek do każdej diety. Kwiaty konopi zawierają kannabinoidy i terpeny, które są znane ze swojej skuteczności w leczeniu stanów lękowych i bólu. Liście i nasiona konopi zawierają wyjątkowe ilości witamin, minerałów i niezbędnych kwasów tłuszczowych.

6. Orzechy

Orzechy są zdrowym źródłem tłuszczów i białek dla wegetarian. Orzechy zawierają również błonnik i związki, które mogą zwalczać stany zapalne i stres oksydacyjny. Choć orzechy to jedne z najbardziej kalorycznych produktów spożywczych, warto zauważyć, że niektóre z nich pomagają w utracie wagi. Orzechy, które świetnie sprawdzą się w Twojej diecie, to orzechy włoskie, migdały i orzeszki ziemne.

7. Jogurt

Probiotyki to pożyteczne bakterie wytwarzane przez organizm. Pomagają one utrzymać zdrowe jelita i zapobiegają chorobom. Napoje fermentowane, takie jak jogurt i kefir, mają wysoką zawartość probiotyków. Ponieważ są one produkowane z mleka, zawierają również białko, potas i wapń. Stwierdzono również, że żywność bogata w probiotyki pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia przewlekłych stanów zapalnych, a także obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć poziom cholesterolu.

8. Rośliny strączkowe

Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego i fakt, że dzięki nim dłużej czujemy się syci, rośliny strączkowe to doskonałe produkty pomagające utrzymać zdrową wagę. Rośliny strączkowe są jednymi z najlepszych źródeł zdrowych tłuszczów ze względu na niskie stężenie tłuszczów nasyconych, które podnoszą poziom cholesterolu i zwiększają ryzyko rozwoju chorób serca. Rośliny strączkowe są również bogate w białko i mają wysoką zawartość błonnika.

9. Słodkie ziemniaki

Słodkie ziemniaki są bogate w potas, błonnik i witaminy. Zawierają także przeciwutleniacze, dzięki czemu są pomocne w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów. Wbrew swojej słodkiej naturze, słodkie ziemniaki zawierają mniej cukru niż można by się spodziewać, a nawet mogą pomóc w zapobieganiu cukrzycy i otyłości.

10. Grzyby

Tradycyjni chińscy lekarze wykorzystywali grzyby jako środek oczyszczający organizm. Grzyby mają doskonałe właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu zyskały status superżywności. Chociaż zawartość składników odżywczych w różnych grzybach jest różna, większość grzybów jadalnych zawiera witaminę A, potas i błonnik. Ponieważ grzyby są zwykle spożywane z warzywami, włączenie ich do diety pomoże Ci spożywać więcej warzyw. Ponieważ grzyby można uprawiać z wykorzystaniem odpadów rolniczych, przyczyniają się one także do uczynienia naszego świata bardziej ekologicznym.

Wnioski

Żaden pojedynczy produkt spożywczy nie jest w stanie dostarczyć wszystkich składników odżywczych niezbędnych do prowadzenia zdrowego trybu życia. Włączenie superfoods do zrównoważonej diety będzie jednak korzystne dla Twojego zdrowia w dłuższej perspektywie. Większość z wymienionych tu produktów spożywczych można kupić w lokalnym sklepie spożywczym, a nasiona konopi można nabyć w internetowym banku nasion, takim jak Herbies.

Robert Chmielowski

Redakcja mmozin.pl