7 kwietnia 2022 Udostępnij

Masło mleczne, orzechowe i masło shea historia produktu

ielts co to ?

 

Masło mleczne historia - produktu spożywczego wytwarzanego z tłuszczu mlecznego.
Masło mleczne istnieje od zarania dziejów. Wzmianki o nim znajdują się w Piśmie Świętym.
Rzymianie, Grecy i Arabowie wytwarzali masło z mleka krowiego. Stosowali je przede wszystkim jako środek leczniczy w chorobach oczu i skóry.
Skandynawia eksportowała masło w XII wieku. Produkcja i spożycie masła rozpowszechniły się w średniowieczu.
Pod koniec XVIII wieku, a także w połowie XIX wieku, masło nadal można było wytwarzać w domu ze śmietany otrzymywanej przez ubijanie.
Wprowadzenie siły odśrodkowej do oddzielania śmietany w wirówkach stanowiło punkt zwrotny w produkcji masła. Wynalazcą tego urządzenia był niemiecki inżynier Wilhelm Lefeldt.
Maselnica jest maszyną używaną do produkcji masła. Istnieje około 150 rodzajów maselnic.
Amerykanie Disbrow i Wizard zbudowali pierwsze maselnice w 1839 roku. Beczki tych maselnic były początkowo wykonane z twardego drewna, ale później zaczęto je produkować ze stali.
Pierwszymi urządzeniami, które umożliwiały ciągłą produkcję masła (jednoczesne wirowanie i ubijanie), były ekstraktor Johanssona i wirówka de Lavala, oba skonstruowane w 1889 r., oraz radiator Saleniusa z 1895 r.

Aktualnie masło mleczne jest bardzo popularne i łatwo dostępne zobacz masło w biedronce po kilka złotych 

Masło orzechowe historia. Jest zdrowe i skąd się bierze?
Niektórzy są jego zagorzałymi zwolennikami, a inni równie zagorzałymi przeciwnikami. Jedni chwalą jego walory zdrowotne, a inni nie chcą nawet podejść do sklepu, w którym można je kupić. Masło orzechowe jest kontrowersyjne, podobnie jak wszystko i wszyscy inni. Postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej masłu orzechowemu, i to nie tylko za pomocą zmysłów smaku.
Ten artykuł odpowie na wszystkie pytania, jakie może mieć nawet najbardziej zagorzały badacz masła orzechowego. 
Czym jest masło orzechowe, jeśli nie jest orzeszkiem ziemnym? 
Gdzie i kiedy masło orzechowe zyskało popularność (i dlaczego nie w Stanach Zjednoczonych? )? 
Co masło orzechowe ma wspólnego z amerykańskimi prezydentami? Wreszcie, co z bezpieczeństwem i zdrowiem masła orzechowego? 
Jak zrobić masło orzechowe szybko i łatwo, tak aby pokochali je nawet najbardziej zagorzali fani masła orzechowego?

Masło shea - trochę historii
W literaturze często mówi się o "pasie shea", czyli regionie, w którym występują drzewa shea. Jednak drzewo karite można znaleźć w 19 krajach Afryki. Jednym z nich jest Ghana i to właśnie tam powstają kosmetyki TAMA(r)!
Masło karite lub masło shea! Pierwsza nazwa pochodzi z malijskiego języka Bambara i oznacza dosłownie "święty". Nazwa ta została najczęściej przyjęta w Anglii. Druga nazwa, Karite, oznacza "życie" i wywodzi się z języka Wolof, którym posługują się głównie mieszkańcy Senegalu. Masło jest wytwarzane z orzechów i nasion drzewa masłosza Parka. Występuje ono w Afryce Środkowej i Afryce Zachodniej. Roślina ta osiąga wysokość do 25 m i może żyć nawet 300 lat. Pierwsze owoce, które pojawiają się po 20-30 latach, wyglądają jak duża śliwka. Mają żółto-zielony kolor i przypominają śliwkę. Duże, brązowo-czerwone nasiona znajdujące się wewnątrz owocu zawierają dużo tłuszczu. W ten sposób wytwarza się masło. Należy pamiętać, że dojrzewanie owoców trwa pięć miesięcy i można je zbierać tylko od lipca do grudnia. Aby wyprodukować kilogram masła, trzeba wyprodukować 15-20 kg masła nierafinowanego. To jest bogactwo jednego drzewa! Mieszkańcy Afryki uważają drzewo shea za święte ze względu na jego długą żywotność.
Kleopatra znała zalety oleju karite jako kosmetyku. Olej z masła shea został przywieziony do Egiptu przez karawany z pustyni Sahara. Uważa się również, że olej z masła shea był ukochanym kosmetykiem Nefretete i królowej Saby.
Mungo Park, szkocki podróżnik, odkrył drzewo masłowe i opisał je dla Europy i świata zachodniego pod koniec XVIII wieku. To właśnie jemu zawdzięczamy angielską nazwę she Atree, która początkowo brzmiała she-butter tree. Nazwa ta pochodzi z afrykańskiego języka Bambra ([sii]) i oznacza święty. Butternut to łacińska nazwa odkrycia tej rośliny - Butyrospermum Parkii [od łac. butter - masło, spermum = nasienie]. Zaledwie sto lat później produkty z drzewa masłowego dotarły do Europy. Badania nad właściwościami i korzyściami płynącymi ze stosowania oleju z masła shea rozpoczęły się w latach 20. ubiegłego wieku.
Masło shea jest jednym z najlepszych naturalnych składników kosmetycznych. To spełnienie marzeń osób, które cenią sobie zdrowy styl życia.

 

Robert Chmielowski

Redakcja mmozin.pl