9 grudnia 2020 Udostępnij

Jak parzyć perfekcyjną kawę każdego dnia

Wszyscy uwielbiamy kawę, szczególnie gdy jest na świeżo parzona. Co by było, gdybyśmy jednak powiedzieli, że w domu też można dostać prawie taki sam poziom jakości kawy, jak w kawiarni? I nie, nie mówimy tu o kawie rozpuszczalnej. Sztuka parzenia kawy jest czymś, czego musisz się nauczyć, jeśli chcesz cieszyć się doskonałym smakiem kawy w domu. Ale nie martw się, bo oto kilka podstawowych wskazówek, które musisz znać, aby zrobić idealną kawę.

Zdobądź odpowiedni sprzęt

Przede wszystkim, będziesz potrzebował trochę sprzętu do tego nowego hobby. W zależności od tego, jaką kawę lubisz, masz do wyboru duży wybór maszyn i urządzeń. Od ręcznie obsługiwanych french pressów do sprzętu do kawy przelewowej, jest tu coś dla każdego gustu. Jednak nie wszystkie rodzaje ekspresów do kawy są przeznaczone do użytku domowego - w tym niektóre ekspresy do espresso, które kosztują ponad 200 dolarów. Aby uzyskać wysokiej jakości kawę przelewową, wystarczy czajnik, drip i kilka filtrów do kawy, które można znaleźć w każdym sklepie internetowym lub stacjonarnym.

Znajdź odpowiednie ziarna

Nie trzeba dodawać, że jakość ziaren kawy wpływa na smak, dlatego trzeba poświęcić najwięcej uwagi wyborowi ziaren. Istnieje wiele rodzajów kaw, że za każdym razem możesz próbować nowy gatunek. Po prostu spróbuj jak najwięcej. Zamiast szukać nazw marek, spróbuj znaleźć autentyczne małe sklepiki i uzyskać wysokiej jakości czystą Arabikę dla najlepszego efektu. Ponadto, musisz zwrócić uwagę na to, jak przechowujesz swoje ziarna kawy. Najlepiej przechowywać je w hermetycznych pojemnikach w temperaturze pokojowej.

Mielenie własnej kawy

O ile prawdopodobnie nie masz (ani nie potrzebujesz) sprzętu potrzebnego do palenia kawy, o tyle mielenie to zupełnie inna historia. Najlepiej, jeśli używa się jej zaraz po zmieleniu, co oznacza, że kupując wstępnie zmieloną kawę, wracasz w podróż do idealnej filiżanki joe. Na szczęście mały młynek do kawy można znaleźć w większości gospodarstw domowych, ale nawet jeśli jeszcze go nie masz, jest to niewielka inwestycja w porównaniu do jego zwrotu. Nie wspominając już o wspaniałym zapachu, który zaleje całe Twoje mieszkanie za każdym razem, gdy mielisz swoje ziarna kawy!

Dowiedz się od profesjonalistów

Prawdziwi miłośnicy kawy mogą nawet chcieć spróbować swoich sił w byciu prawdziwym baristą. Niezależnie od tego, czy kiedykolwiek planujesz czerpać zyski z tej wiedzy, czy po prostu chcesz uczyć się od profesjonalistów, aby jak najlepiej wykorzystać swoje domowe kubki, zapisanie się na kurs jest czymś więcej niż tylko realną opcją. Dowiesz się o różnych napojach kawowych i sposobach ich przyrządzania, a także o całym wyposażeniu i sposobie utrzymywania ich w czystości; możesz być pewien, że następnym razem, gdy przyjdziesz na kawę, pozbędziesz się swoich przyjaciół z nóg.

Woda też ma znaczenie

Oprócz ziaren, drugim najważniejszym składnikiem kawy jest oczywiście woda. Możesz pomyśleć, że to nie ma znaczenia, ale spróbuj wody przefiltrowanej i butelkowanej, aby przekonać się, czy ma ona dla Ciebie jakieś znaczenie (unikaj jednak wody destylowanej lub zmiękczonej). Jeśli robisz nalewkę lub używasz prasy francuskiej, temperatura wody powinna wynosić od 91°C do 96°C (195°F do 205°F), co oznacza, że powinieneś odczekać około minuty po jej zagotowaniu. Nalewanie wrzącej wody do kawy spowoduje, że będzie ona miała gorzki smak.

Uzyskaj prawidłowe ilości

Jeśli nie chcesz dostać lekko przypominającego kawę napoju rozwodnionego, upewnij się, że dodajesz do filiżanek odpowiednią ilość zmielonej kawy. Zalecany stosunek wynosi zazwyczaj 1:16, co w uproszczeniu przekłada się na 30 gramów kawy do 500 mililitrów wody. Można to jednak później oczywiście dostosować do własnego gustu.

Uwaga na filtry

Choć nie jest prawdą, że filtry wybielające sprawią, że kawa będzie miała inny smak, to jednak jest jeszcze kilka rzeczy o filtrach, których powinieneś być świadomy. Filtry niebielone są lepsze dla środowiska, więc jeśli możesz, wybierz te zamiast białych. Jeśli w dowolnym momencie doświadczysz papierowego smaku, po prostu wlej trochę wody przez filtr przed zrobieniem kawy, a będzie dobrze. Na koniec, upewnij się, że kupiłeś wysokiej jakości filtry, ponieważ nie chcesz, aby to zrujnowało Twoje doznania związane z kawą.

Czyść wszystko właściwie

Pojemniki i sprzęt należy czyścić raz na kilka tygodni, aby usunąć stare nagromadzenie i utrzymać wszystko w czystości. Co więcej, raz w miesiącu należy również wyczyścić ekspres do kawy. W tym celu można uzyskać specjalny roztwór lub użyć roztworu octu, aby usunąć wszystkie osady mineralne. W rzeczywistości czyszczenie ekspresu do kawy nie tylko sprawia, że jest on zdrowy i higieniczny, ale także zwiększa jego wydajność, dzięki czemu można od razu uzyskać smaczniejszą kawę.

Kawa jest zarówno winną przyjemnością, jak i zbawienną łaską podczas gorączkowych poranków i nie możemy sobie wyobrazić naszego życia bez niej. Jeśli naprawdę lubisz ten napój, poznanie jego przygotowania oraz wszystkich wskazówek i sztuczek, które wzmocnią jego smak, sprawi, że będzie on jeszcze przyjemniejszy dla Ciebie. Pamiętaj więc o tych wskazówkach i powodzenia!

Karolina Górska

Redakcja mmozin.pl