7 września 2022 Udostępnij

Jakie produkty z rynku rolnego są w sezonie tej jesieni

Kupowanie lokalnie uprawianych owoców i warzyw jest korzystne z wielu powodów. Zmniejszasz koszty paliwa potrzebnego do transportu żywności, oddajesz się swojej społeczności i wspierasz małe firmy i niezależnych rolników. Czy jesteś gotowy, aby kupić trochę świeżych składników? Oto produkty z rynku rolnego, które są w sezonie tej jesieni, a które mogą się nieco różnić w zależności od miejsca zamieszkania.

Okra

Pieczone, marynowane lub smażone, to jaskrawo zielone warzywo jest uwielbiane na południu. Rolnicy zazwyczaj rozpoczynają zbiory w czerwcu lub lipcu, ale sezon trwa do wczesnej jesieni, więc przy odrobinie szczęścia możesz znaleźć je na targu. Jest dobrym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy i folianów - wyjątkowo zdrowej witaminy dla kobiet w ciąży.

Kalafior

To łagodne w smaku warzywo stanowi pyszny dodatek. Możesz go ugotować na parze i pozostawić w całości lub utłuc jak ziemniaki i podać jako kremową bitą potrawę. Niektórzy robią z niego nawet skórkę do pizzy lub ciasto do pieczenia bezglutenowych potraw.

Żurawina

Jasne i pikantne, te czerwone jagody są pełne witamin. Większość ludzi dodaje je do przepisów takich jak galaretka, smoothie lub sok, ponieważ same w sobie są dość cierpkie. Jeśli jednak chcesz jeść je na surowo, nie będzie to dla ciebie gorsze niż ugryzienie cytryny - kwaśne, ale wciąż zdrowe. Dodają pysznej iskry smaku do obiadu z okazji Święta Dziękczynienia.

Jarmuż

Mówiąc o witaminach, jarmuż jest odżywczą potęgą. To ciemna, liściasta zieleń o twardej strukturze i mocnym, ziemistym smaku, która dobrze komponuje się z mięsem i ziemniakami lub jako część mieszanki sałat. W ostatnich latach stała się bardzo popularna. Można ją wykorzystać jako składnik zupy, zjeść na surowo lub usmażyć z boczkiem, aby uzyskać obfity posiłek.

Ziemniaki

Ziemniaki nie bez powodu zajmują miejsce w prawie każdej książce kucharskiej. Są idealne w chłodne jesienne wieczory, wolno pieczone z rozmarynem, oliwą z oliwek i solą lub pieczone jako frytki. A jaki obiad z okazji Święta Dziękczynienia byłby kompletny bez tłuczonych ziemniaków? Zobacz, jak wiele odmian kolorystycznych i smakowych możesz znaleźć na targu rolnym.

Słodkie ziemniaki

To jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw. Możesz podawać słodkie ziemniaki w całości lub w postaci puree. Dodaj sól i przyprawy, aby uzyskać pikantne danie, lub zmieszaj je z cukrem i zrób z nich ciasto prawie nie do odróżnienia od dyni. Jego miękka, maślana konsystencja i łagodnie słodki smak sprawiają, że jest to ulubione danie jesienne.

Dynie

Dynie są niemal synonimem jesieni, zarówno jako dekoracja, jak i składnik. Ich smak jest bardzo zróżnicowany - te duże, z których zwykle robi się lampiony, są twarde, żylaste i nie nadają się do pieczenia. Możesz jednak wykorzystać ich wnętrze do zrobienia prażonych nasion lub puree.

Na targu rolnym sprawdź, czy możesz też kupić lokalnie uprawiane dynie hodowane specjalnie do pieczenia, abyś mógł zrobić własne ciasto.

Zielona fasolka

Świeża zielona fasolka smakuje tak inaczej niż jej odpowiednik z puszki, że równie dobrze mogłaby być innym warzywem. Technicznie klasyfikowana jako roślina strączkowa, zielona fasolka jest wypełniona zdrową dawką witaminy C i K. Podsmażaj ją z pokrojonymi migdałami lub dodawaj do sałatek, aby uzyskać chrupiącą odmianę.

Granaty

To rzadki przypadek, gdy nasiona smakują lepiej niż otaczające je owoce. Drzewa granatowe kwitną jesienią, więc jeśli odwiedzisz rynek rolniczy pod koniec roku, możesz zdobyć kilka tych smacznych i pożywnych owoców. Jedz nasiona na surowo, dodawaj je do wypieków lub używaj jako dodatek do sałatek, aby uzyskać pełnię smaku.

Rabarbar

Choć z technicznego punktu widzenia rabarbar jest warzywem, często używa się go jak owocu, dodając do ciast, ciasteczek i chleba. Dusimy łodygi z cukrem, aby zmiękły, a następnie wykorzystujemy je w wielu przepisach. Jeśli jesteś naprawdę kreatywny w kuchni, możesz również wykorzystać rabarbar do produkcji wina lub miodu pitnego.

Robert Chmielowski

Redakcja mmozin.pl