6 grudnia 2021 Udostępnij

Łatwe, zdrowe przepisy do wypróbowania w tym tygodniu

Próba zachowania zdrowia w chłodniejszych porach roku jest jednym z największych wyzwań, przed jakimi stajemy. Kiedy pogoda staje się chłodniejsza, naszym nadrzędnym instynktem jest wypełnienie naszej diety chlebem i makaronem, aby ogrzać się i nabrać sił na zimę.

Ważne jest, aby pamiętać, że ludzie nie zapadają w hibernację - a to oznacza, że nie musisz objadać się tłustymi i niezdrowymi posiłkami na zimę.

Istnieje tak wiele niesamowitych potraw, którymi można cieszyć się każdego dnia, które są pożywne i sycące, a dziś chcemy się nimi z Tobą podzielić. Ciesz się tymi łatwymi, zdrowymi przepisami, które zapewnią Ci smak i zabawę bez kalorii.

Veggie Koftas

Jeśli kiedykolwiek widziałeś jakiekolwiek wykłady na temat żywienia, możesz być świadomy, że posiadanie kilku dni z dala od mięsa w każdym tygodniu może być korzystne z wielu powodów. Te łatwe wegetariańskie kofta zapewnią ci pikantne i wyraziste pittas, które poczujesz się jak oszukany posiłek bez tłuszczów zwierzęcych.

Składniki:

  • 500g bezmięsnego mięsa mielonego
  • 1 łyżka kminku
  • 1 cebula dymka
  • 4 chlebki pitta
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 1 mały pęczek mięty
  • 1 ogórek
  • ⅓ słoika plasterków jalapeño, plus trochę octu
  • 1 pomidor wołowy
  • 1 łyżka kolendry
  • Ostry sos

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w misce mielone mięso bez mięsa i kminek. Posiekaj i dodaj cebulę dymkę. Uformuj mięso w małe kiełbaski o długości kilku centymetrów. Z tej ilości mięsa możesz uzyskać do 16 sztuk.
  2. Schładzaj w lodówce przez 1 godzinę.
  3. Pokrój pomidora, połowę ogórka i plasterki jalapeño i dodaj do miski. Dodaj trochę octu i kolendry, aby stworzyć pikantną salsę.
  4. W innej misce dodaj jogurt. Posiekaj drobno miętę i dodaj do jogurtu.
  5. Pozostałą połowę ogórka zetrzeć na tarce i ułożyć na talerzu. Posolić i odstawić na 10 minut. Odsączyć większość wilgoci i dodać do jogurtu miętowego.
  6. Na patelnię wlej trochę oleju, włóż bezmięsne mięso mielone i smaż na złoty kolor ze wszystkich stron.
  7. Rozgrzej pittas w tosterze.
  8. Aby złożyć koftę - otwórz pittę i nałóż na nią porcję jogurtu. Dodaj 2-3 kofty, a następnie nałóż łyżką salsę. Na koniec dodaj trochę ostrego sosu.

Balsamiczny kurczak z warzywami

Ten prosty posiłek na lunch jest idealny jako pomysł na przygotowanie posiłku i będzie świetnym sposobem na zachowanie zdrowia i szczupłej sylwetki w ciągu tygodnia. Nie wszystkie przepisy muszą być skomplikowane, a ten jest doskonałym przykładem prostego przepisu, który zrobi sztuczkę i wypełni dziurę.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • Glazura balsamiczna
  • 1 butternut squash
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan

Sposób przygotowania:

  1. Przyprawić kurczaka, zawinąć w folię i gotować przez 1 godzinę. Poszatkuj.
  2. Pokrój warzywa i dodaj do blachy do pieczenia z solą, pieprzem i olejem. Piecz przez 1 godzinę.
  3. Aby podać - dodaj trochę kurczaka i warzyw do miski i skrop glazurą balsamiczną.

Łosoś i ryż z kalafiora

Łosoś jest superfood i jest to zawsze świetny wybór, aby mieć raz w tygodniu, aby poprawić swoją dietę. To danie z łososia jest bardzo proste i wspaniale łączy się z ryżem kalafiorowym, zapewniając obfity i niskokaloryczny posiłek.

Składniki:

  • 2 filety z łososia
  • 250g ryżu kalafiorowego
  • 400g czerwonej fasoli kidney
  • Sok z 1 limonki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 mały pęczek kolendry
  • 2 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w misce sok z limonki, miód, czosnek, kolendrę i sos sojowy.
  2. Dodaj łososia do tej mieszanki i marynuj przez 1 godzinę.
  3. Przełóż łososia i marynatę na blachę wyłożoną folią, przykryj i piecz przez 20 minut. Zdejmij pokrywę i piecz jeszcze 2-3 minuty.
  4. Opłucz i odcedź fasolę kidney, dodaj ją na patelnię z ryżem kalafiorowym i smaż przez 5 minut.
  5. Podawaj łososia, fasolę oraz ryż i ciesz się!

Klopsiki z cukinii (Zucchini Meatball Boats)

Każdy uwielbia dobre klopsiki, a jeśli szukasz zdrowszego sposobu, aby cieszyć się tym rodzinnym klasykiem - mamy dla ciebie idealne rozwiązanie. Całe mięso i zero węglowodanów - możesz cieszyć się tym daniem jako przysmakiem w środku tygodnia bez poczucia winy!

Składniki:

  • 500g chudego mięsa mielonego wołowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki parmezanu, plus dodatkowa do podania
  • Sól i pieprz
  • 2 cukinie
  • 1 łyżka mieszanki ziół
  • Oliwa z oliwek
  • 1 łyżka płatków chilli
  • Sos pomidorowy
  • Starty mozzarella

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cukinię wzdłuż na pół i wydrąż nasiona. Dodaj do naczynia do pieczenia z oliwą, płatkami chilli i mieszanką ziół. Piecz przez 15 minut i odstaw na bok.
  2. W misce wymieszaj mięso mielone, parmezan, jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Uformować małe klopsiki.
  3. Umieść klopsiki na blasze do pieczenia i piecz przez 10-12 minut, aż się upieką.
  4. Wypełnij klopsikami swoje łódeczki z cukinii, a następnie polej sosem pomidorowym. Dodaj startą mozzarellę i zapiekaj przez 10-15 minut, aż będą złote i bąbelkowe.
  5. Podawaj z posypką z parmezanu.

Łatwe chilli z indyka

Mięso mielone z indyka jest znacznie zdrowsze od mięsa wołowego, a zamieniając je na indyka w tym prostym chili, możesz zaoszczędzić sporo tłuszczu i kalorii, jednocześnie ciesząc się zdrowym smakiem.

Bershka

Składniki:

  • 500g Mięso mielone z indyka
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwone chili
  • 2 papryczki jalapeños
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka ostrego chili w proszku
  • 1 łyżka papryki
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli kidney
  • 1 puszka fasoli czarnej
  • 1 puszka posiekanych pomidorów

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno posiekać i dodać na patelnię z olejem. Dusić przez 8 minut.
  2. Dodaj mięso mielone z indyka i zrumień z obu stron.
  3. Posiekaj papryczkę chilli i dodaj na patelnię wraz z wszystkimi przyprawami. Gotować przez 1-2 minuty.
  4. Dodać łyżkę przecieru pomidorowego dla wzbogacenia, a następnie dodać fasolę i pokrojone pomidory.
  5. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 45 minut.
  6. Podawać z ryżem, sałatką lub na ziemniakach w marynacie!

Karolina Górska

Redakcja mmozin.pl