5 października 2022 Udostępnij

5 powodów, dla których powinieneś kupować żywność z lokalnych gospodarstw

Każdy musi jeść, a jedzenie możemy zdobyć na różne sposoby. Amerykanie mają do wyboru sklepy spożywcze, restauracje, lokale typu fast food i sklepy convenience. Być może nie zastanawiasz się zbytnio nad tym, skąd pochodzi jedzenie, które spożywasz, ale niektóre produkty w sklepach spożywczych pochodzą z odległości tysięcy mil. Produkty mogą stać na półkach przez długi czas, tracąc wartości odżywcze i smak.

Jest jeszcze jedna opcja: kupowanie żywności z lokalnych gospodarstw. Ma to wiele osobistych i społecznych korzyści, które sprawiają, że warto zainwestować. Oto pięć powodów, dla których warto kupować żywność lokalnie.

1. Smakuje lepiej

Żywność jest świeższa, gdy kupujesz ją w lokalnych gospodarstwach, ponieważ od farmy do stołu upływa mniej czasu. Lokalne produkty są w sezonie i zbierane, gdy są dojrzałe, w przeciwieństwie do żywności z odległości setek mil.

Lokalni rolnicy zbierają owoce i warzywa u szczytu dojrzałości, a nie produkty, które dojrzewają przez kilka dni lub tygodni. Będziesz kupować smaczne i pyszne produkty, oferując najwięcej za swoje pieniądze.

Nowy Burger Drwala już dostępny w McDonald's!

Żywność będzie również wolna od powłok, które chronią żywność i dobrze wyglądają w sklepach spożywczych, takich jak wosk na jabłkach. Najlepiej jest unikać tych niezdrowych dodatków, jeśli możesz.

2. Jest bardziej odżywcza

Żywność zbierana po dojrzewaniu na roślinie jest również bardziej bogata w składniki odżywcze i zachowuje swoje wartości odżywcze znacznie lepiej niż w przypadku transportu. To dlatego, że nie siedzi tak długo. Oferta sklepów spożywczych nie będzie tak świeża jak żywność kupowana lokalnie.

Rolnicy muszą zbierać kupione w sklepie produkty zanim osiągną dojrzałość, co obniża ich wartość odżywczą. Więcej składników odżywczych w żywności zapewnia znaczące korzyści dla Twojego organizmu.

3. Jest bezpieczniejsza

Zanim żywność przemierzy tysiące mil na Twój stół, producenci zakażają ją różnymi chemikaliami i gazami, które ją konserwują. Ta praktyka nie jest szkodliwa w małych ilościach, ale niektórzy ludzie są wrażliwi, a większe ilości są dla Ciebie szkodliwe.

W przypadku produktów lokalnych prawdopodobieństwo kontaktu z tymi substancjami jest mniejsze. Małe gospodarstwa, nawet te, które nie są ekologiczne, używają mniej pestycydów niż większe gospodarstwa, które masowo produkują żywność. Możesz również komunikować się bezpośrednio z lokalnym hodowcą i wiedzieć, czego używają i jakie środki bezpieczeństwa są stosowane.

Lokalna żywność jest również bezpieczniejsza dla środowiska, ponieważ pestycydy zanieczyszczają glebę, wodę i inną roślinność. Transport zwiększa ślad węglowy, który szkodzi planecie, czyniąc środowisko mniej zdrowym dla wszystkich.

4. Tworzy zaangażowanie społeczności

Kupując lokalną żywność, czy to na targu rolnym, w spółdzielni czy u lokalnego dostawcy, angażujesz się w życie społeczności.

Kupowanie na miejscu pozwala na interakcję z osobami bezpośrednio zaangażowanymi w proces uprawy, transportu i sprzedaży. To pomaga budować więzi z członkami społeczności, których być może spotkamy ponownie w innym kontekście.

Te interakcje wzmacniają społeczność do lepszego współdziałania i rozwiązywania problemów w przyszłości, zapewniając poczucie spoistości.

5. Wspiera lokalną gospodarkę

Oprócz społecznego wzmocnienia społeczności, kupowanie lokalnej żywności wspiera Twoją regionalną gospodarkę.

Wspieranie lokalnych rolników pomaga im wyżywić swoje rodziny i utrzymuje Twoje pieniądze w regionie. Zapewnia im również fundusze na zatrudnienie lokalnych pracowników, rozwój biznesu i przyciągnięcie nowych klientów.

Kupowanie od lokalnych firm pomaga społeczności rozwijać się i kwitnąć. Poczujesz się dobrze wiedząc, że Twoje zakupy wzmacniają region, w którym mieszkasz.

Jedź lokalnie

Lokalną żywność można znaleźć na targach rolnych, w spółdzielniach i niektórych sklepach spożywczych. Jeśli w Twoim mieście nie ma takich możliwości, możesz znaleźć żywność z innego hrabstwa lub pobliskiego stanu. Otrzymujesz świeżą, pożywną żywność, a jednocześnie wspierasz lokalną gospodarkę i pomagasz swojej społeczności rozwijać się.

Kiedy kupujesz lokalną żywność, wszyscy wygrywają.


Bio autorki

Jane jest pisarką środowiskową oraz założycielką i redaktorką naczelną Environment.co, gdzie zajmuje się zrównoważonym rozwojem i ekologicznym życiem.

Magdalena Olszak

Redakcja mmozin.pl