23 sierpnia 2021 Udostępnij

6 sekretów od ekspertów, aby zrobić najsmaczniejszą kawę w domu

Niewiele jest rzeczy bardziej przyjemnych niż wizyta w ulubionej kawiarni i sączenie parującej filiżanki boskiego nektaru, jakim jest kawa. Jednakże, ponieważ filiżanka może kosztować do 5 dolarów w zależności od miejsca zamieszkania, odtwarzanie doświadczenie z kawą w domu brzmi jak jeden z najprostszych sposobów, aby zaoszczędzić pieniądze.

Wraz z rozwojem biznesu kawy specjalistycznej, więcej osób pije filiżanki wyłącznie dla smaku Buzz. Kawa specialty, podobnie jak piwo rzemieślnicze IPA, stała się winem dwudziestego pierwszego wieku. Jest to wszystko o zakupie niezwykłych ziaren i parzenia filiżanek w domu z pour-over i pras.

Jak to zrobić?

Osoby pijące kawę w każdym wieku, od nastolatków po emerytów, mają nienasycony apetyt na ten napój. Ponad połowa spożywanej przez nas kawy jest obecnie klasyfikowana jako gourmet, co wskazuje, że większość z nas rozwija skłonność do wysokiej jakości naparu. Jest to smak, który staje się coraz bardziej popularny.

Kawę można przygotować na wiele sposobów. Nawet metody różnią się w zależności od osoby. Każdy ma swój preferowany sposób parzenia kawy. Oto sześć profesjonalnych sekretów, jak zrobić najlepszą kawę w domu.

1. Kupuj świeżą, całą kawę ziarnistą

Najbardziej doskonała filiżanka kawy, według badań konsumenckich, zaczyna się od świeżych ziaren kawy. Lokalne sklepy z kawą są fantastycznym miejscem do poszukiwania świeżej kawy. Niektóre z nich wypalają kawę na miejscu, podczas gdy inne pochodzą z małych palarni w okolicy, co daje świeższą kawę. Nie ulegaj pokusie kupowania kawy mielonej w torebkach. Zamiast tego zacznij od świeżych, całych ziaren. Pamiętaj, że filiżanka kawy jest tylko tak doskonała, jak ziarna użyte do jej przygotowania.

2. Poznaj swoją kawę

Niezwykle ważne jest, aby wiedzieć, skąd pochodzi Twoja kawa. Kwasowość, moc i smak kawy są uzależnione od miejsca, w którym była uprawiana. Ziarna kawy z Afryki są często czarne i kwaśne. Ziarna kawy z Ameryki Południowej są mniej kwaśne i średnio palone. Gwatemala jest fantastycznym miejscem do rozpoczęcia parzenia, jeśli nie jesteś pewien, jakiego rodzaju kawy użyć. Kawa gwatemalska uprawiana jest w Ameryce Środkowej i jest złożona, zachowując przy tym zrównoważony smak i średni stopień palenia.

3. Zmiel tylko to, czego potrzebujesz

Podczas gdy kupowanie wstępnie zmielonych ziaren może zaoszczędzić kilka minut rano, zmielona kawa traci smak z czasem z powodu długotrwałego kontaktu z powietrzem, co czyni ją mniej aromatyczną po zaparzeniu. Dlatego właśnie, aby zachować świeżość i smak kawy przez jak najdłuższy czas, należy przechowywać ją w szczelnym pojemniku.

Bardzo ważne jest, aby zainwestować w odpowiedni rodzaj młynka, jeśli zamierzasz samemu mielić ziarna. Idealne młynki są bardziej wydajne i spójne niż młynki z ostrzami, ale równomiernie usuwają aromat dla lepszego smaku.

4. Alternatywa dla ekspresu do kawy

Aby zaparzyć espresso, skorzystaj z najdoskonalszego ekspresu do kawy, aby zaparzyć espresso we własnym domu. Podobnie jak w przypadku ekspresu do kawy, wykorzystują one ciśnienie do przepuszczania wody przez fusy kawowe. Dzięki temu uzyskuje się napoje o smaku bardzo zbliżonym do prawdziwej kawy.

Aby zaparzyć espresso w domu, należy wlać je do kubka, a następnie dodać fusy z kawy i gorącą wodę. Następnie mieszaj wodę przez dziesięć sekund, po czym ostrożnie przelej napar przez filtr do kubka za pomocą tłoka.

5. Używaj wagi do dokładnego odmierzania składników

Aby zrobić tradycyjną filiżankę, składniki muszą być dokładnie obliczone. Jakość kawy ucierpi, jeśli któryś ze składników będzie wyższy lub niższy niż zwykle. Aby uzyskać idealną filiżankę kawy, użyj 1-2 łyżek stołowych zmielonej kawy w 6 uncjach wody. Możesz przygotować mocną lub lekką wersję, w zależności od swoich preferencji. Mocna filiżanka wymaga dwóch łyżek stołowych zaparzonej kawy, ale lżejsza filiżanka potrzebuje tylko jednej łyżki stołowej.

6. Uzyskaj właściwą temperaturę

Jakiej temperatury należy użyć, aby stworzyć tę smaczną filiżankę kawy, na którą miałeś ochotę? Krajowe Stowarzyszenie Kawy w Stanach Zjednoczonych zaleca temperaturę nie mniejszą niż 205 stopni. Możesz to osiągnąć poprzez regulację temperatury w niektórych ekspresach do kawy. Jeśli Twój ekspres nie ma takiej możliwości, użyj termometru, aby upewnić się, że woda, której używasz do zaparzania fusów, ma odpowiednią temperaturę.

Wreszcie, nie można przecenić znaczenia świeżości. Im dłużej ziarna kawy leżakują w łupinach, tym więcej "lotnych", organicznych związków gazowych wydostaje się na zewnątrz, wpływając na smak. Kawa, którą kupujesz w kawiarni, jest prawie zawsze świeżo palona i rzadko kiedy od jej smaku dzieli ją więcej niż cztery tygodnie. Ogólna zasada brzmi: kupuj świeżą kawę i zużywaj ją szybko.

Karolina Górska

Redakcja mmozin.pl