28 grudnia 2023 Udostępnij

7 trendów spożywczych na 2024 rok

Pamiętasz trendy żywieniowe minionych lat? Kawa grzybowa, mleko wielbłądzie, węgiel drzewny, ghee, dieta ketonowa, by wymienić tylko kilka z nieco dziwnych produktów spożywczych, do których spożywania zostaliśmy nakłonieni. Co będzie następne? Cóż, zawsze trzymając palce na pulsie, przygotowaliśmy nasze prognozy dotyczące trendów żywieniowych w 2024 roku.

1. Deski maślane

Ubiegły rok był rokiem, w którym oszaleliśmy na punkcie desek wędliniarskich. Drewniane deski wypełnione dużymi kawałkami sera, plastrami mięsa, owocami, warzywami, piklami, pikantnymi ciasteczkami i obfitymi porcjami chutneyów i pikli nie mogły się nie podobać. To był prawdziwy obfity szwedzki stół. Uwielbialiśmy je, ponieważ były tak cholernie smaczne, a puby i restauracje uwielbiały je, ponieważ były bardzo łatwe w przygotowaniu, nie wymagały gotowania i prawie nie wymagały zmywania.

Ale oczywiście to było w zeszłym roku, a jedzenie na pokładzie, jak lubimy je nazywać, od tego czasu przeszło na wyższy poziom. W 2024 roku wszystko będzie kręcić się wokół desek maślanych. Te same grube drewniane deski, ale pokryte górami kremowego, słonego masła z takimi pysznościami jak pieczone ząbki czosnku, suszone pomidory, ser, zioła, przyprawy itp. i podawane z dodatkiem ciepłego, chrupiącego chleba. Goście mogą następnie odrywać kawałki chleba i zanurzać je w maślanej desce, tworząc maślaną, maślaną, pyszną buzię. Nie wiemy jak wy, ale nam ślinka cieknie na samo wspomnienie o tym!

2. Seaganizm

Prosto z tyłu diety fleksitariańskiej, w której możesz jeść wszystko, na co masz ochotę, w zależności od tego, jakie szczególne moralności siedzą z tobą w danym dniu, seaganizm jest jednym z kolejnych wielkich trendów żywieniowych w 2024 roku.

Seaganizm jest morską wersją weganizmu, ponieważ nie jesz żadnych ryb ani owoców morza, tylko piękne, zdrowe rośliny morskie. Roślinne produkty morskie obejmują rośliny morskie, chwasty morskie i zboża, które są pełne zdrowych składników odżywczych i przeciwutleniaczy oraz oferują znacznie bardziej zrównoważoną opcję dla naszych biednych, nadmiernie poławianych oceanów.

Ponieważ seaganizm jest nowo powstającym trendem, w 2024 roku stanie się on znacznie bardziej powszechny. Zwróć uwagę na dodanie roślin morskich do menu w najlepszych restauracjach, zarówno jako dodatek, jak i główna gwiazda posiłku. Powinniśmy również zacząć widzieć produkty na bazie roślin morskich pojawiające się na półkach naszych supermarketów.

3. Żywność sensoryczna

Kolejnym trendem żywieniowym, który pojawił się jako bezpośrednia reakcja na pandemię, jest idea żywności sensorycznej. Pomyśl o tym... Covid sprawił, że na chwilę straciliśmy zmysł smaku i węchu, więc ma to sens (bez zamierzonej gry słów!), że chcemy, aby nasze zmysły działały na wszystkich cylindrach teraz, gdy wróciliśmy do względnego stanu normalności.

Mówimy o potrawach, które rozpalają nasze kubki smakowe, z mocnymi, odważnymi smakami dosłownie uderzającymi nas po kotletach i krzyczącymi do nas: "skosztuj tego!". Ludzie mają od 2000 do 4000 kubków smakowych, z których większość znajduje się na języku, a komórki czuciowe w tych kubkach smakowych są odnawiane co tydzień. Niezależnie od tego, czy jest to słodkie, słone, pikantne, kwaśne, umami, te kubki smakowe chcą spróbować wszystkiego i na szczęście rok 2023 wygląda na to, że tak się stanie.

Oprócz smaku, nie zapominajmy o innych ważnych zmysłach: węchu, dźwięku, wzroku i dotyku. Przygotuj się na zachwyt w 2024 roku potrawami, które szczerze mówiąc są teatralnymi showstopperami. Kto jest gotowy?

4. Nostalgiczne przekąski

Jedzenie zawsze było związane z naszymi emocjami; jemy, gdy jesteśmy szczęśliwi, jemy, gdy jesteśmy zmęczeni, jemy, gdy jesteśmy znudzeni... masz pomysł. Jednak podczas pandemii stało się to jeszcze bardziej istotne, kiedy traktowaliśmy jedzenie jako formę eskapizmu, ponieważ spójrzmy prawdzie w oczy, nie mogliśmy opuszczać naszych domów, więc potrzebowaliśmy miejsca, do którego moglibyśmy uciec, a jedzenie wypełniło tę pustkę. A czy jest lepsze miejsce na ucieczkę niż nasze dzieciństwo - czas, w którym czuliśmy się bezpiecznie, nie mieliśmy stresu, a już na pewno nie mieliśmy na swoich barkach ciężaru światowych problemów.

Jeden z pojawiających się trendów żywieniowych na rok 2024 czerpie z nostalgii za dawnymi czasami. Możemy oczekiwać jedzenia, które przywołuje szczęśliwe wspomnienia z dzieciństwa, takie jak miski pysznej chybotliwej galaretki i miękkich kremowych lodów, trifle z mieszanki paczek, różowy blancmange, arktyczna bułka, vol-au-vents nadziewane kremowym kurczakiem i grzybami. Pomyśl o miękkim, pocieszającym jedzeniu, które przytula twoje wnętrze podczas jedzenia i sprawia, że wracasz myślami do przyjęć urodzinowych w wiejskich salach, kuchni babci i leniwych niedzielnych popołudni. Podaj nam króliczą foremkę, idziemy na całość!

5. Czysta etykieta

Liczba osób przechodzących na weganizm, a nawet osób jedzących mięso, które decydują się jeść więcej pokarmów roślinnych, organizując 1 lub 2 wegańskie dni w tygodniu, stale rośnie. I można by pomyśleć, że przez sam ten fakt wszyscy będziemy jeść nieco zdrowiej, prawda? Co ciekawe jednak, wiele wegańskich produktów, a jest ich obecnie z pewnością wiele do wyboru, należy do kategorii fast foodów. Jestem pewien, że widziałeś tego typu produkty w supermarkecie; szybkie, łatwe do zrobienia, wrzucane do piekarnika potrawy, które zawierają dużo węglowodanów i są wysokokaloryczne.

Jeden z trendów żywieniowych na rok 2024 ma na celu rozwiązanie tego problemu. Czyste etykietowanie ma na celu zachęcenie ludzi do czystego odżywiania się poprzez upewnienie się, że etykiety żywności pochodzenia roślinnego są tak samo wypełnione informacjami, jak produkty mięsne, które w większości próbują naśladować. Jest to edukacja żywieniowa, z naciskiem na zdrowe, zrównoważone produkty, które są wolne od sztucznych składników tak często spotykanych w wegańskich daniach gotowych.

Chcemy minimalnie przetworzonej żywności i składników, które rozpoznajemy. Czyste etykietowanie pomoże wyjaśnić nasze obawy, ale także zwiększy zapotrzebowanie firm na produkcję żywności, która jest smaczna, dobrze wygląda i ma pożądaną konsystencję, a wszystko to przy zachowaniu jak największego zdrowia i naturalności.

6. Żywność poprawiająca nastrój

Trzeba było chować się pod kamieniem, by nie zauważyć, jak popularne stało się CBD, zwłaszcza wśród millenialsów, którzy są pierwszym pokoleniem, które przywiązuje taką samą wagę do swojego zdrowia psychicznego, jak i fizycznego. CBD pojawiło się na rynku początkowo w postaci oleju CBD, ale teraz można go dostać w prawie każdym produkcie. W szczególności produkty spożywcze CBD robią furorę. Kawa CBD, żelki CBD, herbata CBD, czekolada CBD, miód CBD... lista jest długa.

Pokarmy poprawiające nastrój, takie jak produkty spożywcze CBD, mają stać się jeszcze bardziej popularne w 2024 roku, ponieważ ludzie będą coraz bardziej wyedukowani w zakresie wszechstronnych korzyści zdrowotnych wynikających z włączenia tego legalnego związku do naszego stylu życia. Jeśli zmagasz się ze złym snem, stresem, lękiem itp., żywność poprawiająca nastrój oferuje sposób radzenia sobie z tymi problemami.

Jesteśmy bardziej otwarci na wypróbowywanie alternatyw i być może ponownie w odpowiedzi lub zmieniając sposób myślenia od czasu pandemii, aktywnie poszukujemy produktów wellness, które pomogą zaspokoić nasze potrzeby emocjonalne. Żywność poprawiająca nastrój oferuje łatwe i wygodne rozwiązanie tego problemu, więc w nadchodzącym roku na rynku pojawi się ich więcej.

7. Mleko ziemniaczane

Zanim cokolwiek powiesz, wiemy. Mleko ziemniaczane. Mleko z prawdziwego ziemniaka. Jak to w ogóle możliwe? Ale najwyraźniej jest i ma być jednym z bardziej popularnych trendów żywieniowych w 2024 roku.

Oczywiście nie można "wydoić" ziemniaka; poza tym nie ma on sutków. Jak więc, do diabła, pozyskujemy mleko z tego ziemistego warzywa?

Zasadniczo masz dwie możliwości. Albo kupić karton gotowego mleka ziemniaczanego, które zaczyna pojawiać się w niektórych supermarketach i specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością. Możesz też spróbować zrobić je samodzielnie, po prostu obierając i gotując standardowego białego ziemniaka do miękkości, a następnie miksując go razem z wodą oraz niewielką ilością soli i słodzika do smaku.

Sami jeszcze nie próbowaliśmy, ale plotka głosi, że pomimo tego, że brzmi to jak picie koktajlu z tłuczonych ziemniaków, mleko ziemniaczane w najmniejszym stopniu nie smakuje jak ziemniak. Myślę jednak, że na razie będziemy trzymać się mleka migdałowego i owsianego, gdy tylko będziemy mieli ochotę na opcję roślinną.

Ostatnie słowo

Nikt z nas nie może z całą pewnością powiedzieć, jakie pokarmy będą, a jakie nie będą popularne w przyszłości, ale jeśli spojrzymy na zmiany kulturowe i wcześniejsze trendy, możemy dokonać wykształconych prognoz, takich jak te, które poczyniliśmy dzisiaj, aby przewidzieć sposób, w jaki naszym zdaniem zmierzają trendy żywieniowe w 2024 roku. Daj nam znać, co myślisz o tym, jakie produkty spożywcze będą popularne w przyszłym roku, zostawiając nam komentarz poniżej.

Robert Chmielowski

Redakcja mmozin.pl