30 grudnia 2020 Udostępnij

Twój przewodnik po zrównoważonej i zdrowej diecie

Oczywiście, twoje wybory żywieniowe mają wpływ na twoje ciało. Po co inaczej próbowałbyś oczyszczać sok, keto i wiele innych diet? Kiedy chcesz zmienić swoje ciało, zmieniasz swoje nawyki żywieniowe, jasne i proste. Ale jedzenie, które jesz, nie wpływa tylko na twoją talię. To, co zdecydujesz się umieścić na talerzu, ma bezpośredni wpływ na zdrowie naszej planety - a niektóre rzeczy mogą mieć bardziej negatywne konsekwencje niż inne.

To jest to, co musisz jeść, aby zapewnić sobie, planecie i przyszłym pokoleniom.

Jaki rodzaj żywności jest zrównoważony?

Krótko mówiąc, zrównoważona żywność to żywność, która zaspokaja Twoje potrzeby żywieniowe bez uszczerbku dla zdolności przyszłych pokoleń do zaspokajania własnych potrzeb. Zrównoważona dieta żywnościowa będzie miała niewielki lub żaden negatywny wpływ na środowisko i pomoże chronić Ziemię i jej zasoby.

Czynniki, które decydują o tym, jak zrównoważona jest żywność, obejmują jej względną wartość, różnorodność biologiczną, zdrowie, dostępność składników odżywczych i ogólne zdrowie.

Najbardziej zrównoważona i zdrowa żywność obejmuje warzywa, owoce, orzechy, rośliny strączkowe i pełne ziarna. Z drugiej strony, czerwone mięso, przetworzona żywność, produkty mleczarskie i rafinowane cukry są najbardziej niezdrowe i niezrównoważone. Oczywiście standardowa dieta zachodnia obejmuje zwykle szeroką gamę produktów z całego spektrum. Niektóre diety są jednak zdrowsze i bardziej przyjazne dla środowiska niż inne.

Dieta wegetariańska

Ci, którzy stosują dietę wegetariańską, rezygnują z mięsa i ryb oraz wypełniają swoje talerze warzywami, ziarnami i owocami. Ta dieta roślinna jest znacznie łatwiejsza dla środowiska, ponieważ produkcja wymaga mniej wody i ziemi oraz emituje mniej gazów cieplarnianych. W rzeczywistości zastąpienie samej tylko fasoli wołowej uwolni 42% amerykańskich gruntów rolnych i pomoże krajowi osiągnąć wskaźnik emisji gazów cieplarnianych na poziomie 46% do 74% do 2020 roku.

Około 5% Amerykanów uważa się obecnie za wegetarian i prawdopodobnie korzysta z wielu zalet zdrowej diety. Wegetarianie mają tendencję do spożywania większej ilości błonnika, witaminy C i magnezu niż osoby jedzące mięso. Według niektórych badań mogą one mieć również bardziej stabilny poziom cukru we krwi, zdrowsze serce i mniejsze ryzyko zachorowania na raka.

Elastyczna dieta

Fleksytarianie jedzą również głównie diety wegetariańskie. Jednak od czasu do czasu decydują się oni na jedzenie mięsa, drobiu, ryb i produktów zwierzęcych. Oczywiście, ta dieta nie jest tak zbilansowana jak dieta w pełni wegetariańska. Jednak przejście z mięsa na warzywa kilka razy w tygodniu może jeszcze bardziej ograniczyć wpływ na środowisko.

Ten styl żywienia ma również wiele korzyści zdrowotnych podobnych do tych związanych z wegetarianizmem. Na przykład, zwiększenie spożycia warzyw i zmniejszenie spożycia mięsa może zoptymalizować zdrowie serca, zmniejszyć ryzyko chorób i pomóc w utrzymaniu zdrowego ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Czasami piersi z kurczaka lub hamburgera mogą również zawierać żelazo, białko i witaminy, których wiele roślin nie jest w stanie dostarczyć.

Dieta lokalna

Dieta lokalna jest często również bardziej zbilansowana niż typowa dieta zachodnia. W przypadku większości żywności większość emisji gazów cieplarnianych jest wynikiem użytkowania gruntów i procesów produkcji rolnej. Jednak kilometry jedzenia na talerzu mogą również powodować emisję dwutlenku węgla. Dlatego niektórzy ludzie wolą jeść głównie produkty lokalne, opierając się na tym, jaka żywność jest obecnie dostępna w danym sezonie.

Oczywiście, żywność uprawiana na miejscu zazwyczaj wymaga mniej opakowań i jest zdrowsza niż pizza w sklepie spożywczym lub pudełko makaronu i sera. Jednak dieta lokalna nie jest tak zbilansowana jak dieta wegetariańska czy elastyczna. Transport odpowiada za mniej niż 10 % emisji związanych z produkcją żywności. W stadach wołowiny jest to tylko 0,5%. Tak więc, jeśli chodzi o zrównoważony rozwój, to co jemy jest ważniejsze niż to, skąd pochodzimy.

Zacznij mały.

Jeśli chcesz zrobić przysługę swojemu ciału i planecie, jedną z najlepszych rzeczy, jakie możesz zrobić, jest zmiana diety. Zacznij od drobnych zmian, takich jak przejście z mięsa na fasolę raz w tygodniu. Następnie należy pracować powoli, aby zredukować lub całkowicie pominąć niektóre pokarmy. Dodaj bardziej zbilansowaną dietę do swojego talerza i pamiętaj o długotrwałym zdrowiu. Decyzje, które podejmiecie dzisiaj, będą decydować o waszej przyszłości - i o przyszłości planety. Nie ma żadnej presji.

Magdalena Olszak

Redakcja mmozin.pl