21 stycznia 2020 Udostępnij

Jak wybrać bezpieczne dla zdrowia jabłka?

Jabłka, które kupujemy w sklepach powinny być dla naszego zdrowia całkowicie bezpieczne. Nie zawsze tak jednak jest. Co powinno wzbudzić w nas niepokój?Już od kilku lat na polskim rynku jabłek panuje ogromny kryzys. Optymizmem nie napawa także konsumpcja tych owoców. Na co powinniśmy zwracać uwagę kupując jabłka?

eleclerc

Unijne normy mówią, że jabłka, które trafiają do sprzedaży powinny być wolne od chorób i zdrowe. Przeprowadzane kontrole pokazują, że nie zawsze takie są. Skórka jabłek jest ich swego rodzaju metryką. O ich jakości świadczy wygląd właśnie skórki. Brązowe lub brunatne suche plamy widoczne na skórce mogą świadczyć o tym, że owoce porażone zostały przez parcha – chorobę grzybową jabłoni. Z zakupu takich jabłek powinniśmy zrezygnować. W sprzedaży trafiają się też czasem jabłka, które na skórce mają nie tylko plamy, ale także nalot białego lub szarego koloru. Świadczy on o tym, że są one chore na szarą pleśń. Powinniśmy zrezygnować nie tylko z kupowania chorych jabłek, ale także tych, które leżały bezpośrednio w ich sąsiedztwie. Kupując jabłka możemy zauważyć także takie, które mają brązowe plamy przenikające do ich wnętrza. Plamy te to objaw zaatakowania przez toksynę noszącą nazwę patulina. Jest to związek rakotwórczy, który jest przyczyną zatruć. Zaatakowane przez patulinę jabłka nadają się tylko do wyrzucenia. Pomarszczona skórka jabłek świadczy o tym, że owoce są zwiędnięte. Nie zawsze też o doskonałej jakości jabłek świadczy ich błyszcząca, piękna skórka. Często taki piękny wygląd jabłka zawdzięczają woskowaniu. Niestety na rynku wzrosły ostatnim czasem ceny jabłek. Sprawdź ile kosztują zdrowe owoce i warzywa. 

Specjalna aplikacja Ding umożliwia przeglądanie gazetek wielu sklepów i to wszystko w jednym miejscu! 

Magdalena Olszak

Redakcja mmozin.pl