4 lutego 2022 Udostępnij

Jak wegański styl życia może ci pomóc w ubezpieczeniu na życie

Dobra wiadomość dla osób prowadzących wegański styl życia, ponieważ może to bardzo pomóc w uzyskaniu ubezpieczenia na życie. Jeśli chcesz wiedzieć, w jaki sposób bycie weganinem może pomóc w uzyskaniu ubezpieczenia na życie, czytaj dalej, ponieważ dowiesz się, dlaczego osoby stosujące dietę wegańską są warte tego, aby płacić mniej za polisę ubezpieczeniową na życie.

Obecnie, badania i opracowania pokazują, jak dieta wegańska może zmniejszyć ryzyko różnych rodzajów problemów zdrowotnych, a firmy ubezpieczeniowe wskakują na ten bandwagon.

W Stanach Zjednoczonych jest wielu ubezpieczycieli, którzy oferują weganom niskie stawki za ubezpieczenie na życie. Jednak jednym z czołowych dostawców usług ubezpieczeniowych jest HealthIQ.

Znaczna część głównych przyczyn śmiertelności w USA ma związek z codzienną dietą i można się przed nimi zabezpieczyć, prowadząc wegański styl życia. Główną przyczyną śmiertelności w USA są choroby układu krążenia, a następnie nowotwory związane z niewłaściwą dietą. Inne przyczyny śmierci to choroba Alzheimera, cukrzyca i choroby nerek. Dieta wegańska jest w stanie chronić człowieka przed tymi śmiertelnymi chorobami na wiele istotnych sposobów.

Do najważniejszych śmiertelnych chorób, przed którymi można się uchronić stosując dietę wegańską należą:

Nadciśnienie

Nadciśnienie jest jedną z głównych przyczyn śmierci. Dieta wegańska wspiera wysokie spożycie warzyw, owoców, orzechów, pełnego ziarna, nasion i roślin strączkowych.

Nadciśnienie jest wiodącym czynnikiem ryzyka na świecie dla udarów mózgu, ataków serca i innych chorób układu krążenia. Obniżenie ciśnienia krwi ma istotne korzyści zdrowotne dla poszczególnych osób. Niezdrowa dieta jest odpowiedzialna za większą liczbę zgonów. Zwiększona konsumpcja warzyw, nasion, orzechów, owoców i pełnych ziaren, jak w przypadku diety wegańskiej, mogłaby zapobiec milionowi zgonów. Dieta wegańska, w której nie ma produktów pochodzenia zwierzęcego, może obniżyć ciśnienie krwi. Trwałość i wykonalność są ograniczone.

Zmniejszone ryzyko różnych rodzajów raka

Badania przeprowadzone w 2016 r. wykazały, że osoby stosujące dietę wegańską mają o 15 procent niższe ryzyko wystąpienia wszystkich rodzajów raka, o 34 procent niższe ryzyko wystąpienia raka charakterystycznego dla kobiet i o 22 procent niższe ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.

Badania, w których wzięło udział 56 000 wegan wykazały, że mają oni znacznie niższe ryzyko zachorowania na określone rodzaje nowotworów w porównaniu z nieweganami. Przyczyna pozytywnego wpływu tego rodzaju diety leży w dużej mierze w braku tłuszczów nasyconych. Zmniejszone ryzyko zachorowania na nowotwory związane jest również z dużym spożyciem warzyw takich jak orzechy, rośliny strączkowe, a także soja. Co więcej, weganie są w stanie przyswoić więcej karotenoidów, pigmentu, który zwalcza choroby oraz polifenoli, które pomagają uniknąć chorób degeneracyjnych, w tym nowotworów.

Zmniejszone ryzyko zachorowania na cukrzycę

Cukrzyca znajduje się w pierwszej dziesiątce przyczyn zgonów w USA. Badania przeprowadzone w 2009 roku, opublikowane w Diabetes Care Journal, wykazały, że wegetarianie mają o 49% mniejsze szanse na rozwój cukrzycy typu 2.

Różnica 5 jednostek BMI pomiędzy nieweganami i weganami pokazuje znaczny potencjał weganizmu, który może uchronić cię przed cukrzycą i otyłością. Ponadto, w badaniach, włączenie produktów mięsnych, a nawet ryb, nawet w mniej niż tygodniowo, ogranicza ochronę związaną z dietą wegańską. Badania wykazały, że pokarmy zawarte w dietach wegańskich mogą mieć korzyści metaboliczne pomagające w zmniejszeniu zachorowalności na cukrzycę typu 2.

Zmniejszone szanse na chorobę Alzheimera

The Journal of the Alzheimer's Association opublikował artykuł pokazujący, że dieta bogata w zielone warzywa liściaste, owoce, błonnik jest związana z 53 procentową redukcją występowania choroby Alzheimera.

Eksperci w dziedzinie zdrowia wykazali związek pomiędzy wegańskim stylem życia a znacznie niższą szansą na wystąpienie choroby Alzheimera. Dieta ta zawiera co najmniej trzy porcje pełnych ziaren, sałatki oraz inne rodzaje warzyw dziennie. Ponadto, obejmuje ona przekąski z orzechów i fasoli codziennie. Jedzenie jagód co najmniej dwa razy w tygodniu może również pomóc w zmniejszeniu szans na AD w przyszłości.

Zmniejszone prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego

Badanie przeprowadzone w 2013 roku i -publikowane przez Journal of the American Medical Association pokazuje, że wegetarianie mają dziewięć procent niższe szanse na choroby układu krążenia niż ludzie, którzy kochają jeść produkty mięsne.

Stwardniała lub zablokowana tętnica jest bezpośrednią przyczyną udarów i zawałów serca. Badania opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition potwierdziły, że wegetarianie mają najbardziej elastyczne tętnice spośród wszystkich badanych grup. Dieta wegańska pozbawiona jest mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego, co prowadzi do znacznie niższego poziomu spożycia tłuszczu, cholesterolu oraz tłuszczów nasyconych. Te czynniki sprawiają, że weganie mają zmniejszone ryzyko chorób układu krążenia. Wspólne wegańskie substytuty, takie jak rośliny strączkowe, soja, orzechy i oleje roślinne są znane z tego, że zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. To również pomaga w elastyczności naczyń krwionośnych i blokady darmo. To również pomaga w posiadaniu zdrowego przepływu krwi.

Większa witalność i lepsza energia

Wegetarianie są już świadomi, że istnieje wiele korzyści, które pochodzą z tego rodzaju diety, takie jak obniżenie ciśnienia krwi, niski wskaźnik zachorowań, zrównoważony, jak również zdrowej diety i ekologicznego życia. To również pomaga w posiadaniu życia wolnego od niepotrzebnego okrucieństwa zwierząt, większą witalność, jak również więcej energii. Być może najbardziej znaczące korzyści zdrowotne z tego rodzaju diety są 15 procent niższy wskaźnik śmiertelności.

Najnowsze badania prowadzone w dziedzinie żywienia wciąż ujawniają zły wpływ spożywania mięsa na nasze samopoczucie. Kilka miesięcy temu, największe i najważniejsze badania wykazały, że osoby regularnie spożywające czerwone mięso były o 26% bardziej narażone na śmierć z powodu którejkolwiek z wyżej wymienionych chorób niż osoby stosujące dietę wegańską. Wielkie instytucje zdrowotne, takie jak Amerykańskie Kolegium Kardiologiczne, zalecały stosowanie diety wegańskiej, powołując się na aktualne badania wykazujące, że warzywa bogate w białko są zdrowsze od białka zwierzęcego. Dziś dostępne jest ubezpieczenie na życie dla wegan, które jest skierowane do osób prowadzących wegański styl życia.

Magdalena Olszak

Redakcja mmozin.pl