25 grudnia 2021 Udostępnij

Panamskie potrawy, które są przepyszne

Panama położona jest w Ameryce Środkowej pomiędzy Oceanem Karaibskim a Oceanem Spokojnym. Jest to tropikalna destynacja, którą wielu ludzi uwielbia odwiedzać. Znana jest z Kanału Panamskiego, raftingu, pięknych ptaków i jedzenia. Czytaj dalej ten artykuł, jeśli chcesz poznać najlepsze panamskie potrawy, których warto spróbować następnym razem, gdy będziesz w Panamie.

Ceviche

Ceviche to danie, które zawiera marynowaną rybę pokrojoną w kostkę z owocami cytrusowymi, takimi jak cytryny i limonki. Ta mieszanka sprawia, że ryba twardnieje i staje się nieprzezroczysta w kolorze. Niektórzy mogą dodać do niej sok pomidorowy i podawać ją z chipsami tortilla.

Panamska wersja tego dania często zawiera kolendrę i może być podawana z krakersami lub platanami. Następnym razem, gdy wybierzesz się na rejs po Kanale Panamskim, z pewnością będziesz mógł skosztować ceviche. Możesz docenić piękne widoki i spotkać pięknych ludzi, a wszystko to przy wspaniałym jedzeniu.

Tamal Del Olla

Jest to danie typu zapiekanka, które jest przygotowywane i pieczone w naczyniu do zapiekania. Jest często serwowane wokół wielkich świąt i wydarzeń rodzinnych. Zawiera takie składniki jak rodzynki, oliwki i kapary. Dzięki temu jest to prawdziwie hiszpańskie danie. Zawiera kurczaka i jest podobne do tradycyjnego tamales bez owiniętych wokół niego liści.

Arroz Con Pollo

Arroz con Pollo tłumaczy się jako ryż z kurczakiem. Jest on przyrządzany z żółtego ryżu i można go znaleźć w większości lokalnych menu w Panamie. Wielu mieszkańców będzie go pragnęło, ponieważ jest znany jako comfort food. Niektórzy dodają do niego sos pomidorowy i ciemne piwo.

Empanadas

Empanadas mogą być podawane jako przekąska, przystawka lub w połączeniu z innymi produktami jako pełnowartościowy posiłek. Są one smażone w głębokim tłuszczu i bardzo aromatyczne. Można je znaleźć z serem, ziemniakami i różnymi rodzajami mięsa.

Są to jedne z najbardziej popularnych potraw panamskich i można je znaleźć w całym kraju. Można je znaleźć w sklepach typu "mom-and-pop" i rodzinnych piekarniach. Prawdopodobnie zasmakuje Ci również wersja deserowa, która może zawierać owoce i puddingi.

Chicheme

Bershka

Ten napój najlepiej smakuje podawany na zimno. Jest to mieszanka kukurydzy i mleka, słodka dzięki aromatowi wanilii. Ten kremowy napój może również zawierać gałkę muszkatołową i cynamon. Mówi się, że napój ten pochodzi z La Chorrera, miasta w Panamie. Wiele osób spożywa go z empanadas.

Seco Herrerano

Seco Herrerano to 80-procentowy alkohol, który jest znany jako likier Panamy. Pochodzi z trzciny cukrowej i najlepiej smakuje jako składnik koktajli. Zazwyczaj miesza się go ze świeżo wyciśniętymi sokami z arbuza i passionfruita. Te rzemieślnicze koktajle można znaleźć w większości barów i klubów nocnych w Panamie.

Hojaldre

Hojaldre to smażony płaski chleb z wieloma różnymi dodatkami, takimi jak kiełbasa, jajka i ser. Można go znaleźć podawanego na śniadanie, a nawet posypanego cynamonem i cukrem. Wielu Panamczyków spożywa go z gorącą czekoladą jako deser.

To ciasto francuskie może być bardzo uniwersalne i przyrządzane na słono lub słodko. Czasami je się je z owocami i śmietaną, a nawet samo w sobie. Jest to podstawowy i jeden z najpopularniejszych chlebów w Panamie.

Guacho

Guacho jest właściwie wymawiane jako "wah-cho" i jest podobne do risotto. Jest podobne do zupy i podawane na gorąco, zawiera ryż, warzywa i owoce morza, takie jak krewetki, małże, ośmiornice i kalmary. Może być przygotowany z innymi rodzajami mięsa, jak również. Niektórzy dodają do niej królika lub cokolwiek innego, co mają w swojej kuchni, zgodnie z własnymi preferencjami.

Ryż jest zwykle moczony w wodzie przed smażeniem, a miejscowi wolą używać ryżu długoziarnistego. Zazwyczaj jest on gruby, w tym yucca, fasola, lub zielona fasola i bataty. Jest obfity i sycący. Istnieje wiele posiłków podawanych samodzielnie lub z krakersami. Większość restauracji w Panamie będzie miała ten rodzaj panamskiego jedzenia w swoim menu. Można je znaleźć w porze lunchu lub kolacji.

Magdalena Olszak

Redakcja mmozin.pl