7 maja 2021 Udostępnij

Jak zmiany klimatyczne wpłyną na naszą dietę?

Zmiany klimatyczne są gorącym tematem od lat i nie da się ich spowolnić. W miarę jak ekolodzy znajdują swój głos w dyskusjach na temat zmian klimatu, jednym z tematów, który wyróżnia się w ramach zmian klimatu, jest ludzka dieta. Oczywiście sposób, w jaki się odżywiasz, ma bezpośredni wpływ na zmiany klimatu. Prawdopodobnie zdajesz sobie sprawę, że spożywanie dużych ilości mięsa nie pomaga środowisku. Ponadto, spożywanie warzyw z farm przemysłowych powoduje emisję zanieczyszczeń do atmosfery. Ale jak zmiany klimatyczne wpłyną na naszą dietę? Ponieważ populacja nadal rośnie, zapotrzebowanie na żywność będzie jeszcze większe. Jednak zmiany klimatyczne mogą utrudnić produkcję. Ludzka dieta drastycznie się zmieni.

Co to są zmiany klimatu?

Jednego dnia jest słonecznie, a następnego pada deszcz. To normalne, że pogoda zmienia się codziennie, ale klimat nie powinien się zmieniać, zwłaszcza w takim tempie, w jakim zmienia się teraz. Na przestrzeni lat średnie wzorce pogodowe drastycznie się zmieniły, do czego odnosi się termin "zmiana klimatu". Za zmiany klimatyczne winę ponosi przede wszystkim działalność człowieka, a zwłaszcza spalanie paliw kopalnych. W ciągu ostatniego stulecia temperatura wzrosła o kilka stopni, co miało znaczący wpływ na produkcję żywności i sposób odżywiania się.

Skutki ekstremalnych zjawisk pogodowych dla zwierząt i upraw

Zmiany klimatyczne doprowadziły do wzrostu gwałtownych zjawisk pogodowych. Silne wiatry i erozja mogą zniszczyć całe uprawy i zaszkodzić zwierzętom. Ponadto, wyższe temperatury narażają krowy na choroby związane z upałem, a życie morskie na osłabienie systemu odpornościowego. Ekstremalna pogoda staje się coraz bardziej powszechna, więc kiedy nadchodzi burza, może ona spowolnić produkcję żywności i spowodować wzrost cen.

Przesunięcie sezonów wegetacyjnych

Odkąd zmiany klimatyczne spowodowały wzrost temperatury na świecie, pory roku uległy zmianie. Wiosenna pogoda, która jest typowym okresem, kiedy rolnicy sadzą nasiona, rozpoczęła się kilka dni wcześniej niż zwykle. Chociaż dłuższy sezon wegetacyjny wydaje się być korzystny, pozostawia on więcej czasu na inwazję szkodników, które są odporne na metody zwalczania szkodników. Ponadto, gleba może nie być gotowa na początku roku, aby utrzymać rośliny.

Niewielkie zasoby wody

Woda jest niezbędna do uprawy roślin i hodowli zwierząt gospodarskich. Ale zasoby słodkiej wody stały się niewystarczające w niektórych południowych stanach. Susza może powodować erozję gleby z łatwością, a to uniemożliwia ziemi od wspierania roślin. Ponadto, bez wystarczającej ilości wody, zwierzęta gospodarskie mogą się przegrzać w wysokich temperaturach. Bez słodkiej wody nie ma pożywienia dla naszych diet.

Zwiększone ryzyko wystąpienia dzikich pożarów

Bershka

Gorętsze i dłuższe lata prowadzą do suszy, a ta z kolei do zwiększonego ryzyka wystąpienia dzikich pożarów. Zarówno Kalifornia, jak i Australia ucierpiały w ubiegłym roku z powodu dzikich pożarów. Wielu rolników doświadczyło strat w uprawach i zwierzętach hodowlanych. Nawet jeśli pożary nie dotrą do gospodarstw, dym może zepsuć smak niektórych produktów, takich jak wino. Jeśli więc lubisz wino, zmiany klimatyczne mogą wpłynąć na jego jakość.

Braki w zaopatrzeniu w żywność

W wyniku zmian klimatycznych na całym świecie wystąpią braki w zaopatrzeniu w żywność. Ceny artykułów pierwszej potrzeby wzrosną, co może utrudnić dostęp do ulubionych produktów spożywczych i napojów, takich jak kawa i czekolada. Dodatkowo, uprawy towarowe, takie jak kukurydza, ryż, pszenica i soja, doświadczą niedoborów. Rolnicy opierają się na nich przy karmieniu zwierząt gospodarskich, a firmy spożywcze wytwarzają z nich wiele produktów spożywczych. Twoja dieta może opierać się tylko na kilku podstawowych produktach, które mogą przetrwać te trudne warunki.

Cykl zmian klimatycznych i żywności

Zmiany klimatyczne i produkcja żywności to niekończący się cykl. Produkcja żywności przyczynia się do zmian klimatycznych, a zmiany klimatyczne zakłócają i zmieniają produkcję żywności. Istnieją jednak sposoby, aby przerwać ten cykl. Ograniczenie emisji gazów cieplarnianych rozwiązałoby wiele problemów, ale nie jest to coś, co można zrobić samemu. Podejmuj małe kroki i zachęcaj przyjaciół i rodziny do większej troski o środowisko i o to, co jedzą. Postaraj się włączyć do swojej diety więcej roślin i ogranicz ilość spożywanego mięsa. Dodatkowo, kupuj produkty lokalne i uprawiane ekologicznie. Wspieraj firmy, które angażują się w zrównoważone praktyki rolnicze.

Walka ze zmianami klimatu dla bezpieczeństwa żywnościowego

Ludzie potrzebują żywności, aby przeżyć. W tym tempie, bezpieczeństwo żywnościowe na świecie wkrótce się zmniejszy, a ludzie będą musieli podjąć drastyczne środki, aby stosować zdrową dietę. Można jednak wziąć udział w walce ze zmianami klimatu, modyfikując swoją dietę już teraz. Autor Bio Jane jest pisarką środowiskową oraz założycielką i redaktorką naczelną Environment.co, gdzie zajmuje się tematyką zrównoważonego rozwoju i ekologicznego życia.

Karolina Górska

Redakcja mmozin.pl