22 kwietnia 2021 Udostępnij

Zrozumienie wpływu naszej diety na środowisko

Dieta była buzzword dla lat teraz. Każdy wydaje się być chcąc zmienić swoją dietę, aby jeść zdrowiej i czuć się lepiej. Dieta oznacza o wiele więcej, choć w aspekcie środowiskowym. Jest to wyzwanie, aby jeść zarówno zdrowo i zrównoważony, gdy tak wiele reklam są wypełnione żywności na przeciwnym spektrum. I znowu, istnieją sprzeczne poglądy na to, co jest zdrowe i zrównoważone. Tak wiele z tego, co ludzie jedzą, ma negatywny wpływ na środowisko. Od produkcji rolnej po pakowanie i konsumpcję, niektóre produkty spożywcze mają większy wpływ na środowisko niż inne.

Co to jest zrównoważone odżywianie?

Zrównoważone odżywianie koncentruje się na ograniczeniu lub wyeliminowaniu żywności, która pozostawia ogromny ślad węglowy na środowisku. Polega ono na świadomym wybieraniu pokarmów, które są dobre zarówno dla naszego organizmu, jak i dla środowiska. Może to wyglądać jak jedzenie większej ilości organicznie uprawianych warzyw i ograniczanie mięsa, zwłaszcza wołowiny i innych czerwonych mięs. Zrozumienie wpływu naszej diety na środowisko naturalne jest istotnym krokiem w kierunku zrównoważonego rozwoju w zakresie tego, co jemy. Bez wiedzy na temat śladu węglowego produkcji żywności lub innych sposobów, w jakie szkodzi ona światu wokół nas, nie można w pełni docenić lub pojąć, co to znaczy jeść żywność przyjazną dla środowiska. Oto kilka sposobów, w jakie nasza dieta wpływa na środowisko, począwszy od sposobu uprawy żywności, a skończywszy na tym, jak trafia ona na nasz stół. Rolnictwo Spośród wszystkich emisji dwutlenku węgla do naszej atmosfery, rolnictwo odpowiada za około 10% całkowitej ilości uwalnianych gazów. Ponadto, znaczna część terenów niegdyś zdominowanych przez lasy, krzewy i użytki zielone jest obecnie wykorzystywana rolniczo, a te naturalne tereny są stale zmniejszane przez farmy. Ciągłe powiększanie terenów uprawnych zmienia krajobraz i eliminuje siedliska dzikich zwierząt. Powoduje to przemieszczanie się tych zwierząt, co z kolei zmniejsza różnorodność biologiczną. Dodatkowo, grunty rolne są wykorzystywane do produkcji paszy dla zwierząt hodowlanych. Produkty z kukurydzy i soi dominują na terenach rolniczych i stanowią dużą część składników używanych do produkcji rzeczy, które jemy. Chociaż są to wydajne produkty, ciągły, coroczny wzrost tych upraw powoduje zubożenie ziemi. Dlatego erozja występuje bez dobrej strategii kontroli erozji, a wszystkie wysiłki i tak się wyczerpują. Wreszcie, nieekologiczne rolnictwo używa nawozów i pestycydów, które są szkodliwe dla środowiska. Toksyny te przedostają się do strumieni i siedlisk dzikich zwierząt, co może powodować choroby, śmierć lub brak możliwości zamieszkania na danym terenie.

Produkcja i transport

Po tym, jak żywność jest uprawiana, musi być wyprodukowana i wysłana. Obejmuje to zbieranie żywności za pomocą dużego sprzętu, który zużywa paliwa kopalne. Co więcej, wiele produktów, które spożywasz, prawdopodobnie nie pochodzi z lokalnych upraw. Dlatego ilość energii potrzebnej do dostarczenia ich na talerz jest ogromna, a co za tym idzie, uwalnia się więcej emisji dwutlenku węgla. Dodatkowo, żywność musi zostać zapakowana podczas produkcji. Niektóre produkty spożywcze są pakowane w plastik lub materiały nienadające się do recyklingu. Te tworzywa sztuczne również uwalniają dwutlenek węgla, przyczyniając się do zmian klimatycznych. Marnowanie żywności Marnowanie żywności jest równie szkodliwe dla środowiska, jak rolnictwo i produkcja żywności. W samych Stanach Zjednoczonych około 30%-40% produkowanej żywności jest marnowane. Kończy ona na wysypiskach śmieci i nigdy nie może być przywrócona do poprzedniego stanu. Często to marnotrawstwo żywności wynika z jej zepsucia. Jednak ludzie i restauracje kupują o wiele więcej niż potrzeba, albo w końcu pozbywamy się resztek, zamiast je zjeść lub przechować do późniejszego wykorzystania. Dodatkowo, w trakcie procesu produkcyjnego, różne inne czynniki powodują marnowanie żywności - gryzonie, owady, ptaki, bakterie lub niewystarczające przechowywanie.

Co możesz zrobić?

Na szczęście, wprowadzając kilka zmian w swojej diecie, możesz odżywiać się w sposób bardziej zrównoważony. Pierwszym krokiem jest dbałość o zdrowie własne i środowiska. Poza tym, staraj się kupować tylko to, co jest Ci potrzebne. Nie kupuj i nie gotuj mnóstwa jedzenia, jeśli wiesz, że się zmarnuje. Jeśli masz resztki, których nie możesz zjeść, oddaj je komuś w potrzebie. Ogranicz kupowanie czerwonego mięsa i postaraj się włączyć do swojej diety więcej owoców i warzyw. Jeśli możesz, kupuj również lokalnie, aby żywność nie była wysyłana tak daleko. Podjęcie tych małych, ale znaczących kroków może sprawić, że będziesz na dobrej drodze do zmniejszenia swojego śladu węglowego i pomocy planecie. Autor Bio Emily jest niezależną pisarką, zajmującą się ochroną przyrody i zrównoważonym rozwojem. Możesz przeczytać jej blog, Conservation Folks, aby dowiedzieć się więcej o jej pracy.

Robert Chmielowski

Redakcja mmozin.pl