26 października 2022 Udostępnij

Każda filiżanka kawy jest ważna - jak zrobić idealne espresso

Kawa jest prawdopodobnie najpopularniejszym napojem na świecie. Kultury na całym świecie mają swoje własne warianty i sposoby na kawę. We Włoszech espresso jest niezwykle popularnym napojem. Espresso to mocno skoncentrowana forma kawy, tradycyjnie podawana w małej filiżance. Jednak espresso jest popularne nie tylko we Włoszech, ale wszędzie. Trudno dziś znaleźć kawiarnię, w której nie podawano by espresso. Jeśli jesteś zainteresowany wypróbowaniem espresso, to ten post powie Ci wszystko, co musisz wiedzieć, aby przygotować idealne espresso.

Ubijanie espresso

Podczas parzenia espresso "ubijamy" je w koszyku na rączkę grupy ekspresu, co oznacza, że je ściskamy. Dużym błędem popełnianym przez wielu domowych baristów jest stosowanie zbyt dużego nacisku podczas ubijania. Jeśli zbyt mocno uciśniesz koszyczek uchwytu grupowego, możesz utrudnić przepuszczanie wody. Zbyt mocne ubijanie może prowadzić do nadmiernej ekstrakcji, co może skutkować gorzkim i nieprzyjemnym espresso. Upewnij się, że poświęcisz czas na naukę prawidłowego ubijania, zanim spróbujesz to zrobić.

Czyszczenie portafiltra

Należy upewnić się, że portafiltr ekspresu do kawy jest regularnie czyszczony. Niewykonywanie tej czynności może oznaczać, że pozostaną tam resztki starej kawy, co może sprawić, że espresso będzie gorzkie. Nigdy nie należy podchodzić do kwestii czystości ekspresu do kawy na luzie. Nie tylko brak czyszczenia ekspresu może oznaczać, że Twoje espresso będzie smakować inaczej, ale także, że mogą się do niego dostać zarazki i bakterie.

Właściwe dozowanie

Jeśli chcesz uzyskać doskonałe espresso, musisz odpowiednio dobrać dawkę. Niestety, wielu domowych baristów przedawkowuje (lub czasami niedostatecznie). Jeśli dodasz do ekspresu zbyt dużo kawy, Twoje espresso może być zbyt mocne i gorzkie; jeśli dodasz za mało, będzie słabe i pozbawione smaku. Jeśli masz wysokiej jakości ekspres do kawy, to najprawdopodobniej w jego opakowaniu znajduje się instrukcja, jak zaparzyć idealne espresso. W Internecie można również znaleźć informacje o tym, ile kawy należy użyć.

Jakość mielenia

Nigdy nie należy iść na kompromis, jeśli chodzi o jakość kawy. Upewnij się, że kawa, której używasz jest organiczna i pochodzi z upraw zrównoważonych. Jeszcze kilka lat temu przemysł kawowy był zdominowany przez organizacje wyzyskujące plantatorów kawy. Teraz to wszystko się zmieniło. Przemysł kawowy stał się o wiele bardziej zrównoważony i sprawiedliwy wobec ludzi, którzy uprawiają kawę. Nie zawsze jednak można mieć pewność, że firma, z którą się współpracuje, stosuje zrównoważone i sprawiedliwe praktyki rolnicze. Najlepiej robić zakupy w firmach, które mają plakietkę "Fair Trade" na swojej stronie internetowej i na produktach.

Dobra maszyna

Jakość ekspresu, którego używasz, może odegrać bardzo dużą rolę w smaku, aromacie i konsystencji Twojej kawy. Jeśli używasz bardzo taniego ekspresu, to nigdy nie uda Ci się uzyskać idealnego espresso. Musisz wydać trochę pieniędzy, jeśli chcesz mieć idealną filiżankę. Zanim kupisz ekspres do kawy, upewnij się, że przeprowadziłeś wiele badań w Internecie. Zawsze należy przeczytać recenzje online produktu przed zobowiązaniem się do zakupu (a jeśli to możliwe, to należy porozmawiać z ludźmi, którzy kupili maszynę wcześniej).

Kosz grupy płukania

Wracając na chwilę do czystości, musisz upewnić się, że wyczyścisz swój kosz grupowy za każdym razem, gdy go używasz. Powodem jest to, że jeśli tego nie zrobisz, mogą pozostać resztki kawy, co może prowadzić do gorzkiego smaku espresso. Czyszczenie koszyka jest naprawdę proste. Podczas mycia należy użyć płynu do naczyń, choć nie trzeba tego robić za każdym razem, gdy się go płucze. Powinieneś naprawdę potrzebować głębokiego czyszczenia mydłem do naczyń tylko raz w tygodniu, lub może mniej w zależności od częstotliwości użytkowania.

Szlifowanie się

Każda profesjonalna baristka powie Ci, że Twoje espresso będzie smakować o wiele lepiej, jeśli sam zmielisz ziarna kawy. Niestety, wiele osób woli kupować wstępnie zmieloną kawę, co nie ma większego sensu, ponieważ w Internecie można kupić ziarna kawy i młynek za prawie darmo. Jeśli zdecydujesz się iść do przodu i kupić ziarna i młynek, a następnie można zmielić go przed każdym kubku. Przez mielenie go przed warzeniem, kawa będzie smakować świeżo, pyszne, i nie podobne do niczego, co kiedykolwiek wykonane w domu przed.

Czas parzenia

Czas parzenia espresso może również wpłynąć na jego smak. Warto poświęcić trochę czasu na naukę prawidłowego parzenia espresso, zanim podejmie się próbę, ponieważ małe błędy, takie jak zbyt długie parzenie, mogą mieć ogromny wpływ na wynik espresso. Można wziąć udział w kursach dotyczących prawidłowego parzenia espresso, choć zapisanie się na nie może być dość kosztowne. Ogólnie rzecz biorąc, najlepszym sposobem na poznanie technik parzenia doskonałego espresso jest czytanie poradników i blogów. Większość ludzi parzy swoje espresso przez 20-30 sekund, ale jak już wspomniano, może to zależeć od używanego urządzenia.

Umiarkowane spożycie

Ważne jest, aby nie spożywać zbyt wielu kaw dziennie, ponieważ zawierają one dużo kofeiny. Zbyt duża ilość kofeiny może być bardzo szkodliwa dla zdrowia. Osoby, które spożywają zbyt dużo kofeiny, cierpią na bóle głowy, a także nie mogą spać w nocy. Eksperci twierdzą, że nie powinno się pić więcej niż cztery espresso dziennie. Warto również zauważyć, że jeśli spożywasz zbyt wiele espresso, możesz faktycznie uszkodzić swoje serce. Espresso jest przepyszne. Oprócz nauki parzenia doskonałego espresso, warto poświęcić czas na zapoznanie się z niezliczoną ilością innych napojów, które można przygotować z espresso. Gdy nauczysz się robić odpowiednie espresso, już nigdy nie będziesz musiał chodzić do kawiarni.

Robert Chmielowski

Redakcja mmozin.pl