6 marca 2020 Udostępnij

Herbata – jeden z najbardziej popularnych napojów

Biedronka zaprasza na zakupy!

Oferta jeszcze nigdy nie była tak korzystna!

Biedronka gazetka promocyjna

Drugie miejsce wśród najbardziej popularnych na świecie napojów zajmuje herbata. Pierwsze miejsce zajmuje woda. Wielu osobom herbata kojarzy się z torebeczkami, które wystarczy zalać wrzątkiem, aby otrzymać smaczny napój. Ojczyzną tego tak popularnego napoju są Chiny. Wśród herbat wyróżniamy kilka rodzajów – czarna jest tylko jednym z nich.

O rodzajach herbaty

Każdy z nas z pewnością wielokrotnie słyszał o czarnej, białej czy zielonej herbacie. Rzeczywiście w herbaciarniach dostępnych jest tyle rodzajów herbat, ale osoby, które dopiero rozsmakowują się w tym napoju nie do końca wiedzą, jakie są między nimi różnice. Bez względu na to, czy mamy do czynienia z herbatą czarną, czy białą, czy też inną, każda z nich powstała z liści tej samej rośliny. Różnica między poszczególnymi rodzajami polega na sposobie zrywania listków z drzewa herbacianego i metodzie ich przetwarzania. Zacznijmy od herbaty, która jest najbardziej popularna.

Herbata czarna

Powstaje z liści krzewu herbacianego poddanych czterem etapom obróbki. Etap pierwszy to więdnięcie. Kolejnym jest zwijanie. Odbywa się ono ręcznie. W trakcie drugiego etapu następuje przerwanie w liściach ścian komórkowych. Od tego momentu rozpoczyna się etap tak zwanego przetwarzania. Liście krzewu herbacianego przechodzą fermentację. Etap ten może trwać od 4 do 5 godzin. To najważniejszy etap w procesie wytwarzania herbaty. Nadaje on herbacie ostateczny aromat, intensywny i bardzo wyrazisty smak oraz ciemnobrązowy kolor naparowi. Do Polski po trzech latach nieobecności wraca marka Mark&Spencer, która m.in. słynie z pysznych herbat. 

leclerc

Herbata zielona

Liście, z których powstanie zielona herbata także przechodzą etap więdnięcia. Następnie parzy się je parą wodną. Zielona herbata nie jest poddawana procesowi fermentacji. Po sparzeniu liście są zwijane, a następnie suszone. Zielona herbata daje zielono-żółty napar.

Biała herbata

W jej przypadku również pomijana jest fermentacja. Powstaje z nierozwiniętych i najmłodszych pączków liści. Jest najmniej przetworzona i uważana za prawdziwy rarytas.


Sprawdź najnowsze promocje E.Leclerc i przekonaj się czy wśród nich nie ma Twojej ulubionej herbaty. 

Magdalena Olszak

Redakcja mmozin.pl