6 marca 2020 Udostępnij

Herbata – jeden z najbardziej popularnych napojów

Drugie miejsce wśród najbardziej popularnych na świecie napojów zajmuje herbata. Pierwsze miejsce zajmuje woda. Wielu osobom herbata kojarzy się z torebeczkami, które wystarczy zalać wrzątkiem, aby otrzymać smaczny napój. Ojczyzną tego tak popularnego napoju są Chiny. Wśród herbat wyróżniamy kilka rodzajów – czarna jest tylko jednym z nich.

O rodzajach herbaty

Każdy z nas z pewnością wielokrotnie słyszał o czarnej, białej czy zielonej herbacie. Rzeczywiście w herbaciarniach dostępnych jest tyle rodzajów herbat, ale osoby, które dopiero rozsmakowują się w tym napoju nie do końca wiedzą, jakie są między nimi różnice. Bez względu na to, czy mamy do czynienia z herbatą czarną, czy białą, czy też inną, każda z nich powstała z liści tej samej rośliny. Różnica między poszczególnymi rodzajami polega na sposobie zrywania listków z drzewa herbacianego i metodzie ich przetwarzania. Zacznijmy od herbaty, która jest najbardziej popularna.

Herbata czarna

Powstaje z liści krzewu herbacianego poddanych czterem etapom obróbki. Etap pierwszy to więdnięcie. Kolejnym jest zwijanie. Odbywa się ono ręcznie. W trakcie drugiego etapu następuje przerwanie w liściach ścian komórkowych. Od tego momentu rozpoczyna się etap tak zwanego przetwarzania. Liście krzewu herbacianego przechodzą fermentację. Etap ten może trwać od 4 do 5 godzin. To najważniejszy etap w procesie wytwarzania herbaty. Nadaje on herbacie ostateczny aromat, intensywny i bardzo wyrazisty smak oraz ciemnobrązowy kolor naparowi. Do Polski po trzech latach nieobecności wraca marka Mark&Spencer, która m.in. słynie z pysznych herbat. 

leclerc

Herbata zielona

Liście, z których powstanie zielona herbata także przechodzą etap więdnięcia. Następnie parzy się je parą wodną. Zielona herbata nie jest poddawana procesowi fermentacji. Po sparzeniu liście są zwijane, a następnie suszone. Zielona herbata daje zielono-żółty napar.

Biała herbata

W jej przypadku również pomijana jest fermentacja. Powstaje z nierozwiniętych i najmłodszych pączków liści. Jest najmniej przetworzona i uważana za prawdziwy rarytas.


Sprawdź najnowsze promocje E.Leclerc i przekonaj się czy wśród nich nie ma Twojej ulubionej herbaty. 

Magdalena Olszak

Redakcja mmozin.pl