3 marca 2021 Udostępnij

Jak być zrównoważonym kawoszem

Wjeżdżasz do drive-thru, z zawiedzionymi oczami, i zamawiasz poranną filiżankę kawy, aby rozpocząć dzień. Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak ten codzienny nawyk wpływa na naszą wspólną planetę? Kiedy stoisz bezczynnie w drive-thru, emitujesz dwutlenek węgla do atmosfery. Jednorazowy kubek, który wyrzucasz do kosza na śmieci, rozkłada się latami. Małe mieszadełko zbyt często ląduje w oceanie, gdzie dławi morskie życie. Możesz jednak sprawić, by Twój nawyk picia kawy był bardziej zrównoważony - oto jak być zrównoważonym kawoszem. 1. Kup kubek wielokrotnego użytku (lub kilka) Porzuć jednorazowe kubki, proszę. Typowe kubki z kawiarni potrzebują 20 lat, aby się rozłożyć. To nie brzmi strasznie - dopóki nie zdasz sobie sprawy, że konsumenci przebijają się przez miliardy takich kubków każdego roku. Dodatkowo, plastikowa pokrywka przyczynia się do zanieczyszczenia oceanów. Naukowcy przewidują, że do roku 2050 w oceanie będzie więcej plastiku niż ryb, jeśli ludzie nie zmienią swojego postępowania. Tworzy to nieestetyczne plamy śmieci i zabija życie morskie - ptaki, ssaki morskie i ryby mylą plastik z pożywieniem. Ponieważ nie mogą go strawić, powoli umierają z głodu z brzuchami pełnymi wyrzuconych śmieci. 2. Wybierz kapsułki do kawy nadające się do recyklingu Czy wiesz, że możesz poddać recyklingowi swoje kapsułki K-Cups? Chociaż wymaga to nieco więcej wysiłku, w zależności od rodzaju - być może będziesz musiał usunąć fusy z kawy i aluminiową pokrywę, zanim wyrzucisz kubek do kosza na plastik - możesz w ten sposób zmniejszyć ilość odpadów. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest wybieranie kawy w kapsułkach w opakowaniach, które w 100% nadają się do recyklingu. W ten sposób zaoszczędzisz sobie kilku kroków w te pracowite poranki. 3. Parz kawę w domu Nawet jeśli wysiadasz z samochodu, aby wejść do środka, emitujesz dwutlenek węgla, gdy jedziesz do kawiarni. Plus, wydajesz małą fortunę. Dlaczego nie zaparzyć kawę w domu? Domowe parzenie kawy pozwoli Ci uzyskać napar szybciej i zużyje mniej energii. Plus, można dostosować swój napar przez dodanie cynamonu, kurkumy lub innych ziół prawo do podstaw do zwiększenia wartości odżywczych i smaku. 4. Rozważ alternatywne sposoby zaparzania Możesz odebrać ekspres do kawy za około 20 dolarów w większości sklepów. Dlaczego są one tak tanie? Nie są one zbudowane, aby trwać - co oznacza, że tworzą dużo odpadów z tworzyw sztucznych. Zamiast tego, rozważ ręczny ekspres do kawy. Te trwają całe życie, nawet jeśli nie kosztują trochę więcej z góry. Nie masz teraz pieniędzy, aby zainwestować w ekspres? Rozważ zaparzanie kawy na zimno, w którym zalewasz fusy w wodzie na 6-12 godzin. 5. Zdobądź filtr wielokrotnego użytku Dzięki uchwaleniu ustawy rolnej, rolnicy mogą teraz uprawiać konopie do produkcji takich rzeczy jak filtry do kawy. Jednakże, dopóki nie staną się one powszechnie dostępne, papierowe filtry do kawy powodują niezliczone straty w drzewach. Przy zakupie szukaj takiego, który usuwa diterpeny, substancje chemiczne zawarte w kawie, które podnoszą poziom cholesterolu, jeśli masz problemy z układem krążenia. 6. Rozważ alternatywę dla mleka Hodowla bydła mlecznego przyczynia się do globalnego ocieplenia. Krowy uwalniają metan do powietrza, więc należy rozważyć zmniejszenie popytu poprzez przejście na mleko migdałowe, ryżowe lub sojowe. Jeśli masz problemy z równowagą estrogenową, zrezygnuj z mleka sojowego. Soja zawiera fitoestrogeny, które mogą wpływać na naturalną równowagę hormonalną u niektórych osób. 7. Szukaj produktów organicznych z certyfikatem Fair Trade Farmy kawy składają się z pokojowych gospodarstw i torturujących młynów potu. Aby zminimalizować swój wpływ, szukaj brazylijskich marek kawy ziarnistej z certyfikatem Fair Trade, aby zapewnić rolnikom uczciwe wynagrodzenie za ich pracę. Szukaj również ziaren organicznych - choć nic nie jest w 100% niezawodne, minimalizuje to narażenie na działanie niebezpiecznych pestycydów. 8. Skompostuj fusy po kawie Fusy po kawie zawierają duże ilości azotu, który jest korzystny dla roślin. Możesz dodać fusy z kawy do pojemnika na kompost lub rozsypać niewielką ilość bezpośrednio wokół roślin. Uważaj, aby nie zasypać roślin fusami - wystarczy kilka posypek, aby poprawić jakość gleby. Twój poranny kubek kawy jest bardziej zrównoważony Od Twoich wyborów zależy, jak bardzo Twoja poranna filiżanka będzie przyjazna dla środowiska. Jeśli zależy Ci na planecie, którą dzielimy, zastosuj się do powyższych wskazówek, aby Twój poranny napar był przyjemniejszy i bardziej zrównoważony. Autor Bio Emily jest niezależną pisarką zajmującą się ochroną przyrody i zrównoważonym rozwojem. Możesz przeczytać jej blog Conservation Folks, aby dowiedzieć się więcej o jej pracy.

Robert Chmielowski

Redakcja mmozin.pl