15 czerwca 2021 Udostępnij

10 produktów spożywczych wzmacniających układ odpornościowy

Aby utrzymać nasze ciała w zdrowiu, ważne jest, aby jeść wszystkie właściwe pokarmy. Utrzymanie silnego układu odpornościowego to najlepszy sposób, aby czuć się pełnym energii i chronić organizm przed chorobami i infekcjami. Aby stworzyć dietę wzmacniającą układ odpornościowy, spróbuj skupić się na następujących produktach spożywczych.

1. Ryby

Ryby są doskonałym źródłem kwasów omega-3, które przynoszą wiele korzyści dla organizmu, w tym wzmacniają układ odpornościowy oraz zmniejszają lęk i depresję. Omega-3 pomaga również poprawić zdrowie mózgu, zdrowie oczu i obniżyć ryzyko chorób serca. Ryby są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają organizmowi wzmocnić układ odpornościowy i zapobiegać chorobom. Dodatkowo, jedzenie ryb zostało powiązane z walką z zapaleniem i zmniejszeniem ryzyka zachorowania na raka.

2. Owoce cytrusowe

Uzyskanie wystarczającej ilości witaminy C w diecie jest fantastycznym sposobem, aby zbudować swój układ odpornościowy. Witamina C jest odpowiedzialna za produkcję białych krwinek, które są niezbędne do walki z infekcjami i chorobami. Aby uzyskać wystarczającą ilość witaminy C, możesz jeść owoce takie jak grejpfruty, cytryny i pomarańcze. Źródła w warzywach obejmują szpinak i brokuły. Aby uzyskać trochę więcej, zawsze możesz spróbować wziąć suplement witaminy C.

3. Jarmuż

Jarmuż to super pożywne zielone warzywo, z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Jarmuż zawiera witaminę A, która odgrywa kluczową rolę we wspieraniu układu odpornościowego i utrzymaniu zdrowych kości. Zawiera również folian, który jest niezbędny dla rozwoju mózgu. Jarmuż zawiera witaminy C i K, z których obie mogą chronić organizm przed wolnymi rodnikami. Warzywo to zawiera również zdrowe minerały, w tym wapń, potas i cynk. Jarmuż jest powiązany z zapobieganiem rakowi i obniżaniem poziomu cholesterolu. Jest niskokaloryczny, ale wypełniający, co oznacza, że jest korzystny dla utraty wagi.

4. Brokuły

Brokuły to jeden z najzdrowszych warzyw, jest pełen minerałów i witamin, w tym witaminy E, C i A. Witamina E jest ważnym przeciwutleniaczem, który może pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom komórek. Brokuły zawierają również mnóstwo witamin z grupy B, w tym kwas foliowy. Foliany są ważne dla wielu funkcji organizmu, na przykład pomagają naszemu ciału wytwarzać czerwone krwinki. Oprócz tego brokuły są doskonałym źródłem białka i błonnika.

5. Kurkuma

Kurkuma jest przyprawą, która ma zastosowanie lecznicze, w szczególności jest doskonałym naturalnym środkiem przeciwzapalnym. Jest silnym przeciwutleniaczem i jest powszechnie kojarzona z pobudzaniem układu odpornościowego. Uważa się, że kurkuma może poprawić zdolności antyoksydacyjne organizmu. Składnik ten został również powiązany z poprawą funkcjonowania mózgu i zmniejszeniem ryzyka chorób serca.

6. Borówki

Borówki są pełne przeciwutleniaczy, które mogą pomóc Twojemu organizmowi w walce z wolnymi rodnikami. Zawierają one minerały i witaminy, w tym witaminę C, witaminę K i mangan. Borówki mogą być również dobrym źródłem błonnika. Oprócz wzmacniania układu odpornościowego, borówki przynoszą wiele innych korzyści zdrowotnych. Spożywanie borówek jest powiązane z redukcją uszkodzeń DNA i obniżeniem ciśnienia krwi. Ponadto, borówki są przydatne w zapobieganiu lub leczeniu infekcji dróg moczowych. Jeśli zauważysz u siebie powtarzające się infekcje UTI, najlepiej skontaktuj się z urologiem. Aby dowiedzieć się więcej, odwiedź stronę paulmanoharurology.com.au.

7. Słodkie ziemniaki

Słodkie ziemniaki są pełne błonnika, minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. Są doskonałym pokarmem wzmacniającym układ odpornościowy i mają mnóstwo innych korzyści zdrowotnych. Słodkie ziemniaki są niesamowicie bogate w składniki odżywcze, zawierają witaminę A, witaminę C, potas, mangan i białko. Słodkie ziemniaki są również korzystne dla zdrowia układu trawiennego, ponieważ zawierają błonnik, którego nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo strawić. W rezultacie błonnik ten pozostaje w przewodzie pokarmowym i poprawia stan zdrowia jelit. Niektóre dowody wskazują, że spożywanie słodkich ziemniaków jest również korzystne dla funkcji mózgu i wzroku.

8. Migdały

Migdały to idealna pożywna przekąska, która wspomoże Twój układ odpornościowy. Są one bogate w minerały, przeciwutleniacze i zdrowe tłuszcze. Migdały zawierają magnez, mangan, błonnik i witaminę E. Migdały mogą wspierać zdrową dietę na wiele sposobów, na przykład przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed stresem oksydacyjnym. Zawartość witaminy E może zapewnić ochronę przed chorobami, w tym chorobą Alzheimera, chorobami serca i nowotworami. Oprócz tych korzyści, migdały mogą również pomóc w kontroli cukru we krwi, a także z poziomem ciśnienia krwi.

9. Marchew

Marchew jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, witaminy K1, beta karotenu i błonnika. Jedzenie marchewki jest związane z poprawą układu odpornościowego, lepszym zdrowiem oczu i obniżonym poziomem cholesterolu. Nasz organizm przekształca beta karoten w witaminę A, która wspomaga zdrowie kości i układ odpornościowy.

10. Imbir

Imbir był używany do celów leczniczych przez wieki, sugeruje się, że imbir może pomóc w leczeniu grypy, poprawić trawienie i złagodzić nudności. Aktywnym składnikiem jest gingerol, uważa się, że ten składnik jest doskonałym środkiem przeciwzapalnym. Imbir jest pełen antyoksydantów, które mogą pomóc w zapobieganiu stresowi oksydacyjnemu. Niektóre badania wykazały, że imbir ma korzystny wpływ na utratę wagi. Mając do wyboru tak wiele pysznych opcji, łatwo jest stworzyć dietę, która wspomoże Twój układ odpornościowy i poziom energii.

Robert Chmielowski

Redakcja mmozin.pl