31 marca 2021 Udostępnij

Czy powinieneś używać wegańskiego proszku proteinowego?

Proszki białkowe mogą być doskonałym sposobem na dodanie dodatkowego białka do diety, czy chcesz kontrolować swoją wagę, budować mięśnie, lub po prostu uzupełnić dietę niskobiałkową. Wiele popularnych proszków białkowych jest produkowanych z serwatki, produktu na bazie mleka, który zawiera pełnowartościowe białka zwierzęce. Ale proszki białkowe na bazie serwatki nie są dla wszystkich. Po pierwsze, jeśli nie tolerujesz laktozy lub masz alergię na mleko, nie możesz używać proszków białkowych na bazie serwatki. Dobrą wiadomością jest to, że nie potrzebujesz produktów pochodzenia zwierzęcego, aby stworzyć skuteczne, odżywcze białko w proszku. Wegańskie proszki białkowe na bazie roślin zawierają wszystkie kompletne białka roślinne, których potrzebujesz, aby wspierać przyrost masy mięśniowej. Ponadto, białka roślinne zawierają również dodatkowe składniki odżywcze i są lepsze dla środowiska. Przyjrzyjmy się, czego potrzebujesz od swojego wegańskiego białka w proszku.

Wysokiej jakości źródło białka

Kiedy wybierasz wegańskie białko w proszku, pierwszą rzeczą, na którą powinieneś zwrócić uwagę, jest jakość użytego białka. Idealnie byłoby użyć białka w proszku, które zawiera pełnowartościowe białko, czyli takie, które zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów. Źródła białka pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso i nabiał, zawierają dziewięć niezbędnych aminokwasów w odpowiednich proporcjach, aby wspierać procesy metaboliczne organizmu, jak również wzrost mięśni. Większość roślinnych źródeł białka jest niekompletna, co oznacza, że brakuje w nich jednego z dziewięciu niezbędnych aminokwasów. Dlatego wegetarianie i weganie muszą szczególnie dbać o to, by w ich diecie znalazła się odpowiednia ilość białka. Jeśli nie jesz nabiału, mięsa ani innych produktów pochodzenia zwierzęcego, musisz upewnić się, że spożywasz uzupełniające białka roślinne, które wzajemnie uzupełniają swoje braki, tworząc pełnowartościowe proteiny, których potrzebuje twoje ciało, nie tylko do wzrostu i utrzymania mięśni, ale także do wielu innych procesów. Możesz jednak uzyskać pełnowartościowe proteiny z wegańskiego białka w proszku, ponieważ niektóre białka roślinne zawierają wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów. Naukowcy są przekonani, że soja zawiera pełnowartościowe proteiny, a istnieją dowody sugerujące, że groch, konopie i ryż również. I choć kiedyś uważano, że trzeba jeść źródła uzupełniających się białek niekompletnych razem w tym samym posiłku, aby organizm mógł wydobyć kompletne białka, to teraz odkryto, że jedzenie różnych źródeł białek niekompletnych w ciągu dnia jest wystarczające. A wiele wegańskich proszków proteinowych miesza różne źródła białka roślinnego lub wykorzystuje proces fortyfikacji żywności, aby upewnić się, że zawarte w nich białka są kompletne. Przeczytaj recenzje i kupuj uważnie, aby znaleźć wegańskie białko w proszku, które oferuje kompletne białka. Zobacz maskotki lew

Korzyści odżywcze wegańskich proszków proteinowych

Zarówno zwierzęce jak i roślinne źródła białka zawierają szereg innych składników odżywczych, które mogą być korzystne dla twojego zdrowia. Białko serwatkowe, na przykład, zawiera również zdrowe tłuszcze, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3 i wapń. Ale wiele roślinnych źródeł białka oferuje również pełną gamę innych witamin, minerałów i składników odżywczych. Na przykład, źródła białka roślinnego zawierają dużo błonnika, który pomaga utrzymać uczucie sytości przez dłuższy czas i pomaga kontrolować wagę. Białka roślinne są również bogate w przeciwutleniacze, które eliminują wolne rodniki z organizmu i chronią przed rakiem, chorobami serca i innymi dolegliwościami. Białka roślinne mogą pomóc w utrzymaniu zdrowego mikrobiomu jelitowego, chroniąc przed depresją, lękiem, zaburzeniami autoimmunologicznymi i nie tylko. Niektóre źródła białka roślinnego są również bogate w określone witaminy, minerały i składniki odżywcze. Na przykład białko grochu jest bogate w żelazo, podczas gdy źródła białka oparte na orzechach są bogate w zdrowe tłuszcze. Spożywanie większej ilości białek pochodzenia roślinnego może przynieść szereg korzyści zdrowotnych, od pomocy w zachowaniu młodego wyglądu, po zwalczanie chorób, poprawę czasu regeneracji po ćwiczeniach, zwiększenie poziomu energii, a nawet przedłużenie życia. Ogólnie rzecz biorąc, białka pochodzenia roślinnego są bardziej bogate w składniki odżywcze niż białka pochodzenia zwierzęcego, nawet jeśli wiele z nich zawiera białka niekompletne. Nie musisz używać produktów pochodzenia zwierzęcego, aby dostarczyć więcej białka do swojej diety. Wegańskie proszki proteinowe to świetny sposób, aby dostarczyć więcej białka pochodzenia roślinnego do swojej diety, dla lepszego zdrowia, większych mięśni, więcej energii, a nawet szczęśliwszego, dłuższego życia. *wspólny post

Robert Chmielowski

Redakcja mmozin.pl