
O spożyciu białka słów kilka
Pełnowartościowe, zdrowe białko powinno wchodzić w skład codziennego jadłospisu każdego z nas. W każdym zjadanym posiłku około 20% procent powinno stanowić właśnie białko. Źródłem białka jest nie tylko mięso, ale także ryby, warzywa strączkowe i nasiona. Białko zawiera także mleko i produkty mleczne. Ale białko pochodzące z nabiału powinniśmy spożywać maksymalnie 2 razy dziennie. Jedna porcja nabiału to na przykład pół szklanki naturalnego jogurtu lub szklanka mleka. Sprawdź promocję na produkty w eleclerc!
O tym warto pamiętać
Układając racjonalny jadłospis pamiętajmy, że:
- posiłki, które mają w swoim składzie mięso drobiowe spożywamy maksymalnie 4 razy w tygodniu;
- posiłki główne (obiad) z rybą jemy 2 razy na tydzień;
W pozostałe dni powinniśmy wybierać nasiona i warzywa strączkowe, produkty zbożowe i nasiona. Komponując w ten sposób swoje posiłki dostarczymy organizmowi niezbędnych aminokwasów. Jeśli kupujemy nabiał to pamiętajmy, aby wybierać ten półtłusty. Zrezygnujmy z kupowania odtłuszczonego nabiału, gdyż jest on pozbawiony witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Do tych witamin należą witaminy A i D. Białko jest niezwykle ważnym składnikiem naszej diety. Jest ono budulcem dla mięśni i kości. Jest też składnikiem skóry i włosów. Bierze również udział w produkcji hemoglobiny, która odpowiada za transport tlenu do komórek oraz enzymów.
Spożywanie czerwonego mięsa powinniśmy zmniejszyć. Postarajmy się, jak najrzadziej kupować wędliny produkowane na skalę przemysłową. Spożywanie nadmiernych ilości tych wędlin zwiększa ryzyko otyłości, cukrzycy, chorób serca. Rośnie także ryzyko zachorowania na raka okrężnicy. Wyeliminujmy ze swojego jadłospisu desery mleczne, słodkie serki i owocowe jogurty. Jeżeli nie możemy jeść nabiału, zastąpmy go mlekiem sojowym, roślinami strączkowymi, nasionami sezamu i orzechami. Są one bardzo dobrym źródłem białka. Sprawdź już teraz, które z wymienionych produktów znajdziesz dla siebie w najnowszej gazetce Intermarche.
VNadszedł sezon wakacyjny - a to oznacza, że przygotowujesz i jesz dużo jedzenia. Ostatnią rzeczą, jakiej chciałbyś doświadczyć, jest zatrucie pokarmowe. Dlatego powinieneś pamiętać o różnych technikach, które zapewnią, że Twoja świąteczna uczta będzie równie bezpieczna, co...
Kiedy zdrowe odżywianie idzie za daleko!
VNasze społeczeństwo ma niezaprzeczalną obsesję na punkcie diety i z krajowym kryzysem otyłości jest to nic dziwnego, że jest coraz więcej ludzi, którzy próbują wskoczyć na bandwagon, wydając ćwiczenia dvd, plany zdrowotne i książki o diecie? Liczba dzieci, które są uważane za...
Jak być zrównoważonym kawoszem
VWjeżdżasz do drive-thru, z zawiedzionymi oczami, i zamawiasz poranną filiżankę kawy, aby rozpocząć dzień. Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak ten codzienny nawyk wpływa na naszą wspólną planetę? Kiedy stoisz bezczynnie w drive-thru, emitujesz dwutlenek węgla do atmosfery...