8 stycznia 2021 Udostępnij

Podstawowe wskazówki dotyczące palenia ziaren kawy w domu

Koneserzy wiedzą, że żadna kawa w sklepie nie może równać się z przyjemnością wypicia filiżanki kawy z domowej roboty ziaren. Dla większości ludzi smak tej kawy jest tym, co motywuje ich do zastanowienia się nad jej przygotowaniem we własnym zakresie. Dla początkujących, palenie ziaren kawy może wydawać się wyzwaniem.

Po kilku prostych krokach, każdy może zaparzyć kawę w domu. Nie potrzebujesz żadnego specjalnego sprzętu, aby rozpocząć swoją przygodę z paleniem kawy. Te wskazówki pozwolą Ci przygotować najlepszą kawę w domu za pomocą sprzętu i składników, które są już dostępne.

Słuchajcie dźwięku
Kiedy ziarna kawy zaczną się palić, usłyszysz trzask. To dlatego, że ciepło wyparowuje wodę wewnątrz ziaren kawy. W miarę wzrostu temperatury, dźwięk trzasków może się zmieniać. To (czasami nazywane drugim trzeszczeniem) jest znakiem, że ziarna kawy są teraz dobrze ugotowane i nadają się do usunięcia z ognia.

Praca nad kolorem
Dla początkujących określenie różnicy w brzmieniu pęknięć może być trudne. W tym przypadku zalecamy skupienie się na kolorze ziaren kawy. Kiedy zaczniesz, fasola będzie zielona. Następnie kolor zmieni się na żółty, jasnobrązowy, złotobrązowy i ciemnobrązowy. Fasola zmieni kolor z jasnobrązowego na złotobrązowy, gdy usłyszysz pierwsze pstryknięcie. Dźwięk zmiany koloru z złotobrązowego na ciemnobrązowy jest drugim trzaskiem.

Nie przejmuj się tym zapachem.
Prażenie ziaren kawy to doświadczenie, które wymaga wszystkich zmysłów i nie można ignorować zmieniającego się aromatu. Początkowo, gdy ziarna kawy staną się żółte, pojawi się błyszczący aromat. Nie przejmuj się tym i czekaj cierpliwie. Po jakimś czasie fasola zacznie się palić i palić. Wtedy poczujesz znajomy zapach kawy.

Zwróć uwagę na czas gotowania
Jeśli nie przechodzisz przez opisane powyżej metody kolorystyczne lub dźwiękowe i chcesz, aby Twoje ziarna kawy były pieczone przez określoną liczbę minut, musisz być bardzo ostrożny. Pamiętaj, że fasola będzie się nadal piec nawet po wyłączeniu ogrzewania. Dzieje się tak, ponieważ ciepło resztkowe z puli będzie nadal wpływać na fundusze. Dlatego bardzo ważne jest, aby ktoś, kto przygotowuje domowe ziarna kawy, również wziął pod uwagę ten czas.

Dokonajcie wyboru w wentylowanym pomieszczeniu.
Kiedy robisz kawę, możesz spodziewać się trochę dymu. Zapach spalenizny trwa już od dłuższego czasu. Dlatego pieczeń powinna być wykonywana w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Jeśli to możliwe, postaraj się, aby okno było otwarte. Alternatywnie, możesz użyć wentylatora do piekarnika, aby ułatwić sobie pracę.

Prawidłowe rozmieszczenie ziaren kawy
Do palenia ziaren kawy, upewnij się, że leżą one w warstwie nad naczyniem lub patelnią, której używasz. Układ powinien być taki, aby ziarna były blisko siebie, ale nie nakładały się na siebie. Zawsze lepiej jest palić ziarna kawy w małych porcjach. Dzięki temu kawa ma bardziej intensywny smak. Należy również rozważyć użycie młynka do kawy i ekspresu do kawy, aby zaoszczędzić czas i miejsce na blacie kuchennym.


Nie musisz wychodzić i kupować nowego pojemnika do palenia ziaren kawy. Znajdź starą blachę do pieczenia, która ma usta. Teraz wywierć w nim otwory, żeby były oddalone od siebie o pół cala. Spróbuj użyć wiertła 1/8 cala, ponieważ dzięki temu otwory będą na tyle małe, że ziarna się nie rozpadną. Twój dzbanek do kawy jest gotowy do użycia. Podczas palenia ziaren kawy otrzymuje się suchą łupinę ziaren kawy, która nazywana jest również łupiną ziaren kawy. Najprostszym sposobem na poradzenie sobie z tym bałaganem jest zabranie palonych ziaren kawy do durszlaka i mocne potrząsnięcie nimi. Aby uniknąć bałaganu, zrób to nad zlewem lub na zewnątrz. Ruch spowoduje, że rozdrobniony materiał sam się zejdzie i palone ziarna kawy będą gotowe. Prażenie kawy w domu jest umiejętnością, która rozwija się wraz z doświadczeniem. Dzięki informacjom podanym tutaj, możesz teraz pić kawę w domu. Większość osób, które wybrały te sprawdzone metody parzenia, nie mogła wrócić do zwykłej kawy kupowanej w sklepie. Tak więc, dzięki tym wskazówkom i sztuczkom, zapraszamy do zupełnie nowych doświadczeń w robieniu kawy.

 

Robert Chmielowski

Redakcja mmozin.pl